Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egyetlen ember és egy egész alakulat kálváriája”

Szöveg: Révész Béla |  2017. szeptember 22. 14:20

Új, bővített kiadásban jelent meg a közelmúltban a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című kötet. A könyvet a Honvédelmi Minisztériumban is bemutatták az érdeklődőknek szeptember 20-án, szerdán.

1596039026

Nyolc esztendővel ezelőtt adták ki a Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert által jegyzett Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című kötet első változatát. A tudományos igényességgel megírt könyv azoknak a szomorú emlékű, mára a történelmi áldozat, ám egyben a magyar katonai helytállás és hősiesség szimbólumává emelkedett első világháborús ütközeteknek állít emléket, amelyek során a fennsík két legfontosabb helyszínén több mint egy éven keresztül tíz magyar ezred harcolt. A 2009-es kiadás példányai rövid időn belül elfogytak, a második, bővített kiadás idén nyáron a Honvédelmi Minisztérium támogatásával és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kiadásában jelent meg újra.

A kötetet a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára állandó programjai között szereplő könyvismertető-sorozatban mutatták be az érdeklődőknek szeptember 20-án a Honvédelmi Minisztériumban. Az esemény házigazdája Szabóné Szabó Andrea alezredes, osztályvezető-helyettes, a könyvbemutató moderátora dr. Bartók Béla, az Eszterházy Károly Egyetem Új- és Jelenkori Történettudományi Tanszékének docense volt. Dr. Bartók Béla kiemelte: a mindenhol fellelhető kettős irány miatt a kiadvány kiemelkedő munka a maga nemében. Rámutatott, hogy a kötet egyszerre ábrázol egyéni sorsokat és a közösségek, alakulatok megpróbáltatásait, magában foglalja a nemzeti és egyetemes emberi értékeket, ráadásul az elmélet és gyakorlat harmóniája is tetten érhető benne, hiszen a szerzők nemcsak levéltárakban kutattak, hanem gondos terepmunkát is végeztek, hosszú éveken át tárva fel a Doberdó-fennsík harctereit.

1596039026

A bemutatón elhangzott: az új kiadás a négy császári és királyi, és a négy magyar királyi ezred leírása mellett két népfelkelőezred bemutatásával is bővült, ráadásul az ezredismertetőkben a szerzők külön kitértek az ismertebb hadvezérek, tisztek bemutatására. A könyvet gazdagon illusztrálják a korabeli és mai térképek, vázlatok és metszetek, a helyszín vizuális megértésében pedig háromdimenziós rekonstrukciós kép segíti az olvasót. A közelmúltban újra megjelent kötet a szerzőhármas azon tanulmányait is tartalmazza, amelyeket az első kiadás megjelenése óta írtak. Az egyik ilyen tanulmány Rózsafi Jánosé, aki a népfelkelőezredek történetét személyes indíttatásból is tanulmányozta. A bemutatón elmondta, hogy dédnagyapját 42 éves korában hívták be katonai szolgálatra, s egyike volt azoknak, akiket a Doberdó-fennsíkra vezényeltek. „A megtalált tábori levelezőlapok alapján aztán egyszerre bontakozott ki előttem egyetlen ember és az egész alakulat kálváriája és tragédiája" – mondta Rózsafi János.

A könyv ismertetésekor elhangzott: a kötet legfőbb erényei közé tartozik, hogy minden tudományos mérce szerint megállja a helyét, a pontos kutatások értékelésén túl ugyanakkor a személyes emberi sorsokat is hitelesen mutatja be. Ennek a szerencsés kettősségnek is köszönhető, hogy ekkora igény mutatkozik rá.

1596039026

Fotó: Rácz Tünde