Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egylevegős úszás

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. május 7. 8:21

Úgynevezett egylevegős úszást gyakoroltak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonabúvárai a tavaszi kiképzési foglalkozások részeként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, illetve a Lupa-tónál.

1599186505
Ahogy azt Kiss Balázs főhadnagy, a búvárcsoport vezetője elmondta: ezek a merülések arra készítik fel a búvárokat, hogy egy esetleges veszélyhelyzetben tovább bírják víz alatt, emellett növelik a vízbiztonság-érzetet.
1599186506

A kiképzési foglalkozások a Lupa-tónál folytatódtak, ahol úgynevezett full-face könnyűbúvár-készülékkel dolgozhattak a katonák. A kommunikációs lehetőséget is biztosító könnyűbúvár-felszerelésben a búvárok és a parton lévő személyzet együttműködése is gördülékenyebb. A katonák a foglalkozások során állóvízben is kipróbálhatták a medencében elsajátított képességeket, mint például az uszonyozási technikákat és szintezést – utóbbi adott szinten történő lebegést jelent -, s a Lupa-tó civil búvárbázisával együttműködésben helyükre tették a jég által elmozdított bólyákat.

A többnapos kiképzés jó alkalmat adott arra is, hogy a búvárcsoport új tagjai megismerkedjenek a katonák által használt felszerelésekkel és azok kezelésével védett és nyílt vízben – mondta el Kiss Balázs főhadnagy.

1599186506
Fotó: MH 1. HTHE búvárcsoport