Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre bővül a Honvédfesztivál programkínálata

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. szeptember 12. 9:36

„Idén szeptember 23-29-e között rendezzük a huszadik Honvédfesztivált, mely rendezvény az évek alatti folyamatos szerves fejlődéssel jelentős programsorozattá formálódott” – mondta dr. Görög István, főszervező, a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) ügyvezetője a fesztivált beharangozó szeptember 11-ei sajtótájékoztatón.

Görög István aláhúzta: a rendezvénysorozat fő célja az ifjúság és a családok megszólítása. Hallhattuk, hogy a Honvédfesztivál előkészítésének és lebonyolításának motorja mindig is a Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezete volt, szoros együttműködésben többek között a Magyar Honvédséggel, valamint Székesfehérvár és Pákozd önkormányzataival. Az ügyvezető hangsúlyozta: jövőre ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc – és ezen belül a sorsdöntő pákozdi csata – 170. évfordulóját, így az idei rendezvénysorozat afféle előfutárnak is tekinthető.

1596038486

Takács János, Pákozd polgármestere szerint nagyon lényeges, hogy az állampolgárok minél jobban megismerjék a régi és a mai honvédek életét – ezért is támogatják minden lehetséges módon az emlékparkot, és annak rendezvényeit. Mint mondta: mindenkinek látnia kell, hogy a katonai szolgálat milyen szép, és egyben milyen kihívásokkal teli életforma – különösen igaz ez napjainkra.

1596038486

A Honvédfesztivál változatos programjai közül kiemelkedik természetesen a pákozdi csata évfordulója alkalmából szeptember 23-án rendezett, „Csatatéri sokadalom" fantázianevű, egész napos rendezvény, melynek keretében különböző dinamikus és statikus programok mellett, hagyományőrzők segítségével megelevenedik a 169 évvel ezelőtti ütközet. A további napok programjai közül érdemes kiemelni, hogy szeptember 29-én, a szárazföldi haderőnem napján avatják fel a tíz év alatt elkészült Miskahuszár-szobrot.

(A Honvédfesztivál teljes programja letölthető a csatolmányok közül!)

Fotó: a szerző felvételei