Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt-egymásért fél évszázadon át

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2014. október 9. 10:11

Somogy megye legnagyobb múlttal rendelkező nyugdíjas szervezete, a kaposvári Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja október 4-i díszközgyűlésen ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. A félévszázados szervezetet dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte és adományozott a klub részére zászlószalagot.

Az ünnepség az aradi vértanúkról történő megemlékezéssel kezdődött. Sütő Tamás nyugállományú vezérőrnagy emlékező soraiban idézte meg a mártír miniszterelnök és a vértanú tábornokok életútját és az 1849. október 6-ai véres nap máig tartó hatását. A megjelentek a korábbi helyőrségi klub udvarán felállított kopjafa tövében elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök méltatta a klub honvédelem ügye érdekében végzett kiemelkedő tevékenységét. Kiemelte, hogy a tagság mindig hű tudott maradni jelmondatához: „Együtt-egymásért". Beszéde zárásaként a szervezet vezetőjének átnyújtotta az 50. évforduló alkalmából adományozott emléklapot. A közgyűlésen Benkő vezérezredes  zászlószalagot kötött a klub zászlajára.

1595980287

Pető László nyugállományú alezredes, a nyugállományú klub vezetője felszólalásában megidézte a klub megalakulásának körülményeit, a szervezet máig tartó történetét, a korok viszontagságait és a sok élményt, örömöt, amelyek erőt ad nakaz utódoknak a sokrétű tevékenység folytatására.

Az együttműködő katonai szervezetek részéről Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka és Gavlik Péter ezredes, a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka köszöntötték emléktárgy átadásával a félévszázados klubot.

1595980288

A rendezvényen elismeréseket is átadtak. Magyarország honvédelmi minisztere az Aranykor kitüntető cím ezüst fokozatát adományozta Koppány Tamás nyugállományú alezredesnek, Szita Zoltán nyugállományú törzsőrmesternek pedig emléktárgyat adományozott, míg Pintér József a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatában részesült.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes emléktárgyat adott át Pető László nyugállományú alezredesnek, Farkas Béla nyugállományú főtörzszászlós pedig emlékplakettet vehetett át. Emléklapot kaptak: Németh Gyula nyugállományú pv. ezredes, Marcsingó János nyugállományú alezredes és Kovács György nyugállományú őrnagy. Kovács Csaba nyugállományú ezredes 80. születésnapja alkalmából vehette át a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök által adományozott emléklapot.

Fotó: a szerző felvételei