Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dzsihadisták ismét lelőttek egy iraki helikoptert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 9. 11:00

Lelőtték az iraki hadsereg egy újabb helikopterét az Iszlám Állam nevű (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei október 8-án, szerdán a közel-keleti ország északi részén – közölték a hatóságok.

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes arról számolt be, hogy a radikálisok vállról indítható légvédelmi rakétával lőtték le a Bell 407 típusú, amerikai gyártmányú helikoptert a fővárostól mintegy 200 kilométerre északra fekvő Beidzsi település közelében.

A helikopter lelövéséről szóló híreket a bagdadi védelmi minisztérium egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője is megerősítette, hozzátéve, hogy a harci gép pilótája és másodpilótája is életét vesztette.

Egy héten belül ez a második katonai helikopter, amelyet a Közel-Keleten hatalmas területeket elfoglaló szervezet tagjainak sikerült lelőniük. Múlt pénteken egy Mi-35 típusú harci helikoptert szedtek le Beidzsi és al-Szenníje települések között.

Az IÁ a júniusban kezdődött iraki offenzívája során megfutamította a hadsereget, tagjai így tettek szert páncélosokra és más katonai felszerelésekre.

A két helikopter lelövése szakértők szerint azt mutatja, hogy az Iszlám Állam olyan légvédelmi fegyverekkel rendelkezik, amelyek veszélybe sodorhatják az Egyesült Államok vezette légi hadjárat sikerét.