Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős-búvárok a Balatonban

Szöveg: Radóczi Ferenc törzsőrmester |  2018. június 21. 13:25

A Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred (továbbiakban MH 24. BGFE) ejtőernyős-búvár és ejtőernyős állománya vízi ugrást hajtott végre a balatonakarattyai strand nyitóünnepségén június 9-én.

1599189018
A vízi ugrást megelőző napokban az alakulat búvárai akik a Magyar Honvédségnél egyedülállóan ejtőernyősök is – az MH 54. Veszprém Radarezred egészségügyi biztosítása mellett mederátvizsgálást hajtottak végre a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) strandjának 300×300 méteres ugrófolyosója (vízre érkezési terület) biztonságossá tétele érdekében. Az említett időszakban számos, a vízbe érkező ejtőernyősre veszélyt jelentő tárgyat juttattak felszínre, többek között horgászok által leszúrt karókat, amelyek 1-1,5 méterrel a víz felszíne alatt helyezkedtek el. Emellett felszínre emeltek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szolgálatban lévő állománya segítségével egy közel 5 méter hosszú vascsövet, amely iszapban talált pozícióját tekintve komoly veszélyforrást jelenthetett volna az arra érkező ejtőernyősre. Mindezek mellett a strand területéhez tartozó mederfeneket horgoktól, beszakadt damiloktól, üvegektől szabadították meg, nemcsak az ejtőernyősök, de a fürdőzők legnagyobb örömére is. A búvárok feladat-végrehajtásának hatékonyságához nagyban hozzájárult az MH RKKK által biztosított két elektromotoros csónak kezelőszemélyzettel.

1599189018
Szombaton az MH 24. BGFE búvárai sűrített levegős palackjaikat körkupolás ejtőernyőkre cserélték, és a mélységet hátrahagyva Mi-17 típusú helikopterből ejtőernyős ugrást hajtottak végre 400 méteres magasságból. Ami a megszokottól eltérő volt, hogy készülék nélküli búvárfelszerelésben tették mindezt, amire már évtizedek óta nem volt példa a Magyar Honvédségnél. Vízre érkezést követően nem csónakba szálltak, hanem vízfelszínen úszva tették meg a közel 500 méteres távolságot a partig.

Hadi Attila alezredes, az MH 24. BGFE megbízott parancsnoka elmondta, hogy a végrehajtott feladat egyben reprezentálja az ezred felderítőkatonáinak sokoldalúságát és az alakulatok közötti magas szintű együttműködési képességet.

1599189018
Fotók: Nagy János szakaszvezető