Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EKG-berendezést kaptak a dandár rendelői

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2017. október 25. 19:53

Három darab úgynevezett transztelefonikus EKG-berendezést kapott egy cégtől az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a napokban. A műszereket a hódmezővásárhelyi, a debreceni és a hajdúhadházi helyőrségek orvosi rendelőiben helyezték el.

1596040509

Egy ilyen készülék rendkívül fontos és hasznos tartozéka az orvosi rendelőnek, hiszen a Magyar Honvédség személyi állományának átlagéletkora növekszik, s ezzel együtt nő a belgyógyászati és a kardiológiai betegségek rizikója, előfordulási gyakorisága is.

A berendezés másik előnye, hogy a kardiológiai panaszokkal jelentkező betegeknek nem kell kivárniuk az első kardiológiai vizsgálatig, hanem a súlyosabb eltérések kizárására azonnali lehetőség van.

A készülék működése gyors és egyszerű. Segítségével elkészíthető a betegről egy EKG-regisztrátum, amit továbbítani lehet egy budapesti orvosi központba, ahol a nap 24 órájában kardiológus szakorvos értékeli ki, majd pár percen belül leletezi és visszaküldi a rendelőbe elektronikus formában. Közben telefonon is van lehetőség konzultálni a betegről a kardiológussal, aki így azonnali segítséget nyújthat a beteg gyógyszerelésében, illetve a beutalásában a megfelelő intézménybe.

Az elkészített EKG-felvételek elmenthetők, így egy betegről az évek folyamán rögzített felvételek mind visszanézhetők. Ennek nagy jelentősége van egyes betegségek kialakulási időpontjának megítélésében.

1596040510

Fotó: Hajdu Zoltán tizedes