Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élet lánctalpakon

Szöveg: Snoj Péter |  2017. szeptember 26. 7:07

A tapolcai 8. Harckocsi Ezred, később dandár egykori katonái és polgári alkalmazottai láthatták először a Katonai Filmstúdió legújabb, az alakulat történetét bemutató dokumentumfilmjét, az egykori helyőrség városi mozijában. Az összeállítást Borsits László nyugállományú vezérezredes, egykori vezérkarfőnök méltatta a vetítést követően.

1596039085

A dokumentumfilm készítői többek között olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint például, hogy mit is jelentett harckocsizónak lenni a Magyar Néphadsereg kötelékében, amikor még a Varsói Szerződés és a hidegháború évtizedei határozták meg hazánk katonapolitikáját. Az ezred, majd később dandár egykori katonáinak személyes visszaemlékezésein keresztül nem csak az ott szolgálók állandó harckészültségben töltött hétköznapjait ismerhetjük meg, hanem azt a példaértékű bajtársiasságot is, ami egy-egy kezelőszemélyzet négy tagja, s így az egész alakulat minden katonája között kialakult.

Az összeállítás számos archív felvételt vonultat fel a történelem hű bemutatása érdekében, amelyek többsége a Katonai Filmstúdió saját archívumából került elő, de a készítők nagy segítségére voltak az egykori harckocsizók is, akik saját gyűjteményük kedves emlékképeit is rendelkezésre bocsátották, történeteik még személyebbé tétele érdekében.

1596039085

A tapolcai városi moziban tartott filmbemutatón Nacsa Ferenc nyugállományú törzszászlós, az alakulat egykori ügyviteli irodavezetője és a film ötletgazdája, valamint Kovács Melinda, a Tapolcai Városi Televízió főszerkesztője konferálták fel az összeállítást. Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője kollégái munkáján túl köszönetet mondott a filmben szereplőknek is, hiszen emlékeik részletes elmondása nélkül nem jöhetett volna össze a történelemidéző alkotás. Lévai József, Tapolca alpolgármestere – aki egykor a harckocsizók mellett működő MN 1480 5. Önálló Rakétadandárnál szolgált – a történelem ismeretének és ismertetésének fontosságára hívta fel a figyelmet, üdvözölve a dokumentumfilm létrejöttét.


„Az MN 6904 – A 8. Harckocsi Ezred és Dandár története"
című film bemutatója után Borsits László nyugállományú vezérezredes méltatta a látottakat. Borsits László, aki 1976 és 1977 között az alakulat parancsnoka volt, úgy véli, hogy hiteles, a történetüket hűen ábrázoló alkotás született.

1596039085

A bemutatót megelőzően dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes is megtekintette a filmet. Az egykori vezérkarfőnök szerint az összeállítás nagyszerű hadtörténelmi értékű munka. Mint levelében fogalmazott: „Jó volt látni a sok régi ismerőst, hallani a bölcs nyilatkozatokat. A képek pedig megjelenítették az igazi harckocsizó életünket és az elrettentő erőt. (…) Igazán szép munka, gratulálok minden résztvevőnek, büszke vagyok."

A készítők legnagyobb örömére a filmbemutatón összegyűlt egykori tapolcai katonák és polgári alkalmazottak osztották Végh vezérezredes véleményét és a dokumentumfilm megnézését követően mindannyian örömmel elevenítették fel a filmben elhangzott történeteket.

A filmet hamarosan önök is megtekinthetik a honvedelem.hu-n.

1596039085

Fotó: a szerző felvételei