Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentés élesben

Szöveg: Bán Nikolett főhadnagy |  2017. szeptember 6. 7:16

Nem volt átlagos pénteki napja Agárdi László őrvezetőnek és Szokolai Judit hadnagynak, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, illetve az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság katonáinak. A munkaidő végeztével még nem gondolták, hogy a hazatartó út a Zrínyi Miklós laktanyából nem éppen a megszokott menet lesz.

1596038434

Alighogy autójukkal kifordultak a X. kerületi laktanya kapuján, zavartan viselkedő férfira lettek figyelmesek, aki abban a pillanatban ájultan esett össze. Az őrvezető habozás nélkül megállt és a sérült segítségére sietett, a hadnagy pedig biztosította a helyszínt. Az életjelek vizsgálata során László észlelte, hogy a férfi szájában folyadék van, ezért szabaddá tette a légutakat, és stabil oldalfekvésbe helyezte az eszméletlen embert, akinek pulzusa alig kitapintható, légzése nagyon gyenge volt. A helyszínre érkező rendőrök értesítették a mentőket és segédkeztek a sérült miatt kialakult közlekedési akadályok elhárításában. A kiérkező mentők megkezdték a sérült stabilizálását, aki megállapításuk szerint súlyos drogtúladagolásban szenvedett.

1596038434
Nem sokkal a mentők érkezését követően a Terrorelhárítási Központ bejáratától nem messze egy kerékpárral közlekedő hölgy hívta fel a figyelmet arra, hogy egy 15 év körüli fiú is rosszul lett a közelben. A helyszínen tartózkodó mentők egyszerre két sérült ellátását nem tudták volna biztosítani, ezért a harctéri életmentő végzettséggel (CLS: Combat Life Saver) rendelkező katona – a mentők utasításait is követve – megkezdte a fiatal mentését. Agárdi László az életjelek vizsgálata után szabad légutat biztosított a fiú esetében is, valamint stabil oldalhelyzetbe fektette az eszméletlen fiatalt. Sajnálatos módon ő is drogfogyasztás miatt lett rosszul, de 3-5 perc után magához tért: a légzése, valamit a pulzusa is rendeződött, mire a mentők átvették.

Az első segítségnyújtás életet mentett és életet menthet. Az ilyen esetekben nagyon fontos a gyors reakció, mert egy ájulás vagy eszméletvesztés során – ha valami akadályozza a légzést – az érintett megfulladhat, mire orvosi ellátást kap.

A Magyar Honvédség katonái rendszeresen részesülnek egészségügyi oktatásban, amely az általános katonai kiképzési tematika egyik alap elméleti és gyakorlati témaköre, a misszióba indulók pedig még magasabb szintű képzést is kapnak, ahol vénabiztosítás mellett a súlyos sérülések ellátására is felkészítik őket.

„Ez az eset is bizonyította számomra, hogy a kiképzés során szerzett jártasság semmivel sem pótolható: az egészségügyi felkészítés eredményeképp pontosan tudtam, hogy mit és hogyan kell tennem. Azonnal cselekednem kellett, mert egy eszméletlen ember esetében az elsősegély elmulasztása súlyos következményekkel járhat. Büszke vagyok arra, hogy katona vagyok, és örülök, hogy segíthettem" – nyilatkozta Agárdi őrvezető.

A pénteki nap két ember számára tragikusan is végződhetett volna, de hála a magabiztos intézkedésnek és a szakszerű ismereteknek, mindketten életben maradtak, tudtuk meg az Országos Mentőszolgálattól. Az MH HFKP parancsnoka, Takács Attila dandártábornok emléklapot adományoz a katonák helytállásának elismeréséül.

1596038435

Fotó: archív és a szerző felvétele
(A képek csak illusztrációk!)