Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életre kelt történelem

Szöveg: Molnár Nelli |  2014. április 15. 17:30

Hagyományőrző katonák népesítették be a pákozdi katonai emlékpark lövészárkait április 12-én.

Az „Élő történelem"  elnevezésű programon a MATASZ hagyományőrző tagozata egy II. világháborús páncéltörő ágyú tüzérségi kiképzésének bemutatásával kápráztatta el a látogatókat, melyet dr. Ravasz István alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztjének szakmai előadása követett.

A II. világháború lövészárokharcainak jellegzetességeiről, stratégiai és hadtörténelmi jelentőségéről, valamint a katonák mindennapjairól szóló tájékoztatóját a hagyományőrzők szemléltető közelharc-bemutatója egészítette ki.

1595970352
Minden korhű – még a katonai fegyelem is

A gyermekek nagy örömére a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai alaki kiképzést tartottak és fegyverfogásokra tanították a fapuskát fogó „önkénteseket", akik aztán fegyveres közelharcban is kipróbálhatták magukat.
A magyar királyi „Szent István" 3. honvéd gyalogezred hagyományőrzői által felállított tüzérfelderítő álláson az érdeklődőknek lehetőségük volt − korabeli távcső segítségével – a megadott tárgyak távolságát bemérni és erről felderítővázlatot készíteni.

Az általuk felállított Örstáborban bemutatták a II. világháború fegyverzetének és felszerelésének néhány darabját, valamint egy 32M hadikerékpárt is.
A látogatók a rendezvény segítségével ízelítőt kaphattak a II. világháború katonáinak feladataiból.

1595970353
Mindenki megnézhette a régi fegyvereket

Fotó: Árvai Gábor (KEMPP) és archív