Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elindult a Szőke Lavina

Szöveg: Budai Anna |  2016. szeptember 21. 9:08

A magyar-román-szlovák-ukrán TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj minden évben megrendezi a Blonde Avalanche (Szőke Lavina) elnevezésű, közös katasztrófavédelmi gyakorlatát. Idén a nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat a romániai Satu Mare-ban (Szatmárnémetiben) a technikai egyezmény aláírásával, illetve ünnepélyes megnyitóval kezdődött meg.

1596020161

A Blonde Avalanche 2016 gyakorlat aláírási ceremóniáján Magyarországot Drót László ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese képviselte.

A közös gyakorlat vezető nemzeti szerepét 2016-ban Románia tölti be. A Szatmárnémeti városháza előtti téren megtartott nyitóünnepségen beszédet mondott Szatmár megye prefektusa, Radu Bud. Kiemelte: a TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj fontos szerepet tölt be a részt vevő országok közötti szakmai és jószomszédi kapcsolatok építésében.

Ezt követően a város polgármestere, Kereskényi Gábor köszöntötte a felsorakozott katonákat, a gyakorlatot Dumitru Gheorghe Soare ezredes, a 10. Műszaki Dandár parancsnoka nyitotta meg.

1596020161

Hazánkat az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két alegységének – a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj és a Harctámogató Műszaki Század – katonái képviselik. Ezen a héten számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorláson, valamint a Szamos-parti Mărtinești gyakorlótéren valós végrehajtás során bizonyítják a négy nemzet műszaki katonái, hogyan működnek együtt egy természeti katasztrófa – idén egy fiktív dunai árvíz – elhárításában.

A gyakorlattal párhuzamosan, a TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj irányító testülete Bukarestben ülésezik, amelyen részt vesz dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes.