Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés a legjobbaknak

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2014. október 10. 20:36

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) csapata sorozatban harmadszor nyerte meg a Magyar Honvédség katonai háromtusa bajnokságát, s ezzel elnyerték a Honvéd Vezérkar főnök által 2008-ban alapított vándorserleget. A győzteseket Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka elismerésben részesítette.

2008-ban az akkori vezérkar főnök, Havril András vezérezredes a négy, Magyar Honvédség szintű katonai sportbajnokságban 1-1 vándorserleget alapított, amelyeket az a csapat kaphat meg, amelyik egymás után háromszor, vagy megszakításokkal öt alkalommal nyeri meg az adott bajnokságot – vagyis a mezei futóbajnokságot, a lőbajnokságot, a katonai háromtusa bajnokságot, illetve a járőrbajnokságot.

1595980531

Az eltelt hét év alatt eleddig egyszer fordult elő, hogy valamelyik vándorserleget egy alakulat végleg elnyerte. 2010-ben a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár csapata vitte haza, miután három egymást követő évben megnyerte a mezei futóbajnokságot.

Az idén szeptember 24-25-én Püspökszilágyon megrendezett katonai háromtusa bajnokság után azonban már az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár is elmondhatja magáról, hogy elnyert végelegesen egy vándorserleget. 2012 és 2013 után 2014-ben harmadszor állt a dobogó legfelső fokára, így elnyerte az bajnokság vándorserlegét.
A csapat tagjait, Töreki Ákos századost, Miklós Melinda századost, Kozák Piroska századost, Csontos Szilvia főhadnagyot, Szentpéteri Zoltán főhadnagyot, Szabó Beáta zászlóst, Galamb Andor főtörzsőrmestert, Pásztor Attila főtörzsőrmestert, Erdei Attila őrmestert, Kopecsni Attila őrmestert, Mészáros Szonja szakaszvezetőt és Kovács Viktória őrvezetőt a dandár megbízott parancsnoka, Piros Ottó ezredes elismerésben részesítette.

1595980531

A dandár megbízott parancsnoka gratulált a csapat teljesítményéhez, és reményét fejezte ki, hogy idén az összetett pontversenyben is a dandár diadalmaskodik, valamint megköszönte az alakulat háromtusa csapatának felkészítésében végzett kiemelkedő és sikeres munkáját Mikus György őrnagynak és Szárnya Ákos századosnak.

A csapat a háromtusa bajnokságon az összetett első helyen kívül egyéniben és csapatban is kiemelkedő eredményeket ért el: Erdei Attila őrmester kétszeres bajnok lett, a dandár férfi csapata abszolút kategóriában harmadszor védte meg a címét, akárcsak a női csapat. Csontos Szilvia főhadnagy pedig 2012 után ismét bajnok lett.

1595980532

Mikus György őrnagy, a dandár Hadműveleti és Kiképzési Főnökség Kiképzési részlegének vezetője elmondta: a csapat sikerének titka, hogy a dandár sportolói nemcsak egy versenyszámban teljesítenek jól, hanem mindháromban jók. Tapasztalata alapján sokkal többet ér, ha valaki mindhárom versenyszámban jó: futásban, lövésben, gránátdobásban, mintha valaki egyikben kiemelkedő, de a másik kettőben gyengébb. Hozzátette: céljuk jövőre ötödször is megnyerni a lőbajnokságot és elhozni azt a vándorserleget is, valamint negyedszer is megnyerni a háromtusa bajnokságot, hogy az új vándorserleget is legalább egy évig a dandár őrizhesse.

1595980532

Fotó: Szabó Lajos zászlós