Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai hadsereg szerint egyelőre kitartanak a Kobanit védő kurd erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 10. 21:39

Úgy tűnik, hogy a Kobani (más néven Ain-el-Arab) szíriai kurd várost védő harcosok egyelőre kitartanak az azt ostromló, Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet dzsihadistái ellen – tudatta október 9-én, csütörtökön az amerikai hadsereg.

A török határ közelében fekvő város körüli harci fejleményekről az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) azt közölte: „továbbra is a kurd milícia ellenőrzi a határváros nagy részét".

A közleményt néhány órával azután adták ki, hogy a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) arról tájékoztatott, hogy a radikálisok már Kobaninak több mint a harmadát ellenőrzésük alá vonták.

John Kerry amerikai külügyminiszter ennek kapcsán kijelentette, hogy tragikus, ami Kobaniban történik, ez azonban nem fogja eltántorítani az Egyesült Államokat és szövetségeseit a hosszú távú stratégiájuk megvalósításától.

A Washington vezette nemzetközi koalíció szerdán és csütörtökön újabb légicsapásokat hajtott végre az iszlamista szervezet Kobani környékén található állásai ellen. A CENTCOM arról számolt be, hogy megsemmisítették az IÁ egyik kiképzőtáborát és két katonai járművét, valamint porig rombolták a csoport által használt egyik épületet is. A harci gépek a dzsihadista fegyvereseknek egy kisebb és egy nagyobb egységét is támadták.

Az IÁ szeptember 16-án kezdte meg előrenyomulását három irányból Kobani felé, hatalmába kerített több falut a település környékén, és arra késztetett mintegy 186 ezer kurd lakost, hogy a szomszédos Törökországba meneküljön. Hétfő este már kitűzték fekete zászlójukat a város keleti részén, de azóta a szövetségesek légicsapásai megkettőződtek.

Mindazonáltal számos szakértő és politikus, sőt az amerikai védelmi minisztérium szóvivője is úgy nyilatkozott az utóbbi napokban, hogy a légicsapások önmagukban nem fogják tudni megállítani az Iszlám Államot, ahhoz szárazföldi erőket is be kell vetni.