Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögország: jó az öreg a háznál!

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 10. 22:42

Meglepő fordulatot vett a 2008 óta húzódó görög haditengerészeti járőrrepülőgép-tender.

Akkor a haditengerészet Elefsziszben működő 353. tengerészeti felderítőszázadánál hadrendben álló négy, alkatrészproblémákkal és az életkorból fakadó karbantartási problémákkal küzdő Lockheed P-3B Orion négyhajtóműves turboprop repülőgép lecseréléséről volt szó. A 6 éve húzódó történet eddigi nyertesének a Boeing P-8 Poseidon látszott, de most meglepő hír látott napvilágot: maradnak az Orionok, sőt, bővül a flotta.

1595980533

Az amerikai Kongresszusnak küldött értesítés szerint Görögország az amerikai haditengerészet két, letárolt P-3B Orionját vásárolja meg. Az immáron hat gépes flottából legfeljebb öt P-3B átalakítása és modernizálása is megtörténik. A gép sárkányszerkezetét a Mid-Life Upgrade-programnak megfelelően felújítják és megerősítik, így a gépek újabb 15 ezer kirepülhető órával gazdagodnak. A modernizálás természetesen érinti majd a pilótafülkét, az avionikai rendszereket, illetve a felderítőrendszereket és a fegyverzetet is. A teljes program összértékét 500 millió dollárra becsülik.

Érdekesség, hogy míg több európai ország is a kisebb méretű, két hajtóműves (jellemzően az EADS CASA C-295 vagy a CN-235-alapú) haditengerészeti felderítőgépek irányába mozdult el, addig Görögország a drágábban üzemeltethető, de nagyobb hatótávolsággal rendelkező P-3B modernizációját választotta. Igaz, ez a képesség még jól jöhet, ha a Ciprus környéki kőolaj- és gázmezők ellenőrzését kívánja elvégezni az ország.

A bejelentés egyik mondata érdekes információt tartalmaz: a repülőgépek vásárlása és felújítása lehetővé teszi, hogy a görög haditengerészet felújítsa a P-3B repülőgépekkel végzett felderítő és megfigyelő műveleteket. Azaz könnyen lehet., hogy jelenleg nincs is repülőképes Orionja a haditengerészetnek…

Címkékhaditechnika