Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elköszönt az osztrák műszaki kontingens harmadik váltása

Szöveg: Kozák Piroska százados |  2017. július 29. 7:45

Az osztrák műszaki kontingens 2016 novemberében kezdte meg feladatát a Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék mellérendelt alegységeként Magyarország déli határszakaszán. A harmadik váltás parancsnoka, Günther Deutsch ezredes és a kontingens állománya július 27-én települt vissza Ausztriába.

1596036697

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka az osztrák kontingens parancsnokának megköszönte az elmúlt hónapokban itt szolgált osztrák katonák munkáját. Megbecsülése jeléül emléktárgyat ajándékozott Deutsch ezredesnek.
Az osztrák műszaki kontingens negyedik váltása augusztus végén érkezik Magyarországra és folytatja azokat a feladatokat, amelyekkel eddig a határvédelmi feladatokba bevont magyar katonákat segítették – mondta a következő váltás parancsnoka. Az elmúlt hónapokban az osztrák katonák a honvédséggel együttműködve számos logisztikai és támogató feladatot hajtottak végre, többek között útfeljavítási munkákat végeztek, illetve a kötelék manőverszázadainak élelmezési anyagait szállították.

1596036697

„Rendkívül izgalmas feladatot kaptam elöljáróimtól. A kontingens parancsnokaként számomra nagy kihívást jelentett, hogy Magyarországon egy olyan műszaki alegységet vezethetek, amely utak feljavítását, helyreállítását végzi" – értékelte a Magyarországon töltött hónapokat Günther Deutsch ezredes.
„A feladatok végrehajtása során számos kihívás jelentkezett, azonban minden esetben megpróbáltuk az összekötő tisztek által továbbított igényekhez igazítani szakmai munkánkat. Mindenféleképpen tovább erősítettük készségeinket és képességeinket az elmúlt két és fél hónap alatt.
Amit feltétlenül kiemelnék az itt töltött hónapok tapasztalataiból, az a kiváló együttműködés, ami a Magyar Honvédség és az osztrák kontingens között kialakult, különös tekintettel a magyar összekötő tisztek hozzáállására. Megkaptuk a megfelelő támogatást, ami a feladataink elvégzéséhez szükséges volt, mindemellett rendkívül családias és barátságos környezetben szolgálhattunk. Nem egy másik nemzet katonáinak éreztük magunkat a magyar határnál, hanem úgy tűnt, mintha egy egység lennék a Magyar Honvédséggel."

1596036697


Fotó: a szerző felvételei