Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elment egy ludovikás

Szöveg: Antal Ferenc |  2014. január 23. 13:45

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút lisznyói Damó Elemér magyar királyi utász főhadnagy, nyugállományú honvéd ezredestől január 23-án, csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben. Az életének 95. évében elhunyt egykori ludovikás tisztet prof dr. Padányi József dandártábornok búcsúztatta.

1595965875

Prof. dr. Padányi József dandártábornok búcsúbeszéde

A hozzátartozók, egykori bajtársak és ismerősök mellett a Magyar Honvédség képviselői is néma főhajtással tisztelegtek az egykori honvéd ezredes ravatala előtt, miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese felidézte életpályáját.

Padányi József elmondta: Damó Elemér – vagy ahogy a mai katonanemzedék ismerte, Elemér bácsi – ízig-vérig katona volt, génjeiben hordozta a katonai hivatás és a haza szeretetét. 18 éves korában, 1936 októberében utász akadémikus-jelöltként kezdte sorkatonai szolgálatát. Műszaki hadnaggyá 1939. augusztus 20-án avatták, majd Győrbe helyezték, ahol újoncszakaszokat képezett ki.
A második világháború kitörését követően századával együtt Alsóvereckére vezényelték, ahol az Árpád-vonalat építette. l940 nyarán erődharc tanfolyamot végzett, majd aknazárakat telepített a román határon. Azután részt vett az erdélyi bevonulásban.
1944 tavaszán a 115. önálló utászszázad parancsnokaként részt vett a Kárpátokért vívott harcokban, majd a visszavonulásban.

1595965875

A hozzátartozók mellett a Magyar Honvédség képviselői is tisztelegtek Damó Elemér emléke előtt

A hadifogságból való hazatérését követően azonnal behívták a Honvédelmi Minisztériumba, ahol a műszaki szolgálati könyvek szerkesztésével bízták meg.
1956-os forradalom után a vezérkar szabályzatszerkesztő szervének helyettes vezetője lett, egyben szolgálati és harcászati szabályzatok gazdája. Fő műve az első önálló magyar szolgálati szabályzat kidolgozása volt. 1973 decemberében nyugállományba vonult, de nyugdíjasként is hatalmas energiával dolgozott. 75 éves koráig dolgozott a Szabályzatkiadó Intézetnél, ám ezután sem szakította meg a kapcsolatát a Magyar Honvédséggel.
Azóta tizenöt katonai tárgyú könyvet írt.

A Zrínyi Miklós Egyetemtől megkapta a Pro militum artibus kitüntető címet.
Damó Elemér életpályájának és munkásságának hála, katonanemzedékekre kihat az a kötelességtudat, amellyel példát mutatott fiatal bajtársainak – fogalmazott a temetésen Padányi dandártábornok.

1595965876

Hozzátartozók és katonák gyülekeztek a Farkasréti temető ravatalozójánál

Fotó: Galovtsik Gábor