Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 23. 11:52

Újabb húsz halálos áldozatot szedtek a síita vallású húszi felkelők és a hásid törzsi szövetség szunnita fegyveresei közötti összecsapások Jemen északi részén – jelentették január 22-én, szerdán törzsi források.

Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a Jemen északi Szaada tartományát ellenőrzésük alatt tartó síita lázadók Anszarullah nevű csoportja újabb területeket próbált hatalmába keríteni a harcok során.

A nehézfegyverekkel vívott összecsapások kedden robbantak ki a hásid szövetség fellegvárának számító, a fővárostól mintegy 140 kilométerre északra fekvő Omrán tartományban. A harcok intenzitása a felek közti közvetítésnek köszönhetően szerdára alábbhagyott.

Egy törzsi forrás szerint a hásid harcosoknak sikerült visszaszorítaniuk az Anszarullah fegyvereseit, akik egy stratégiailag fontos hegyet próbáltak meg elfoglalni.

A térségben január 5-én újultak ki a harcok, a hétvégén huszonkét ember halt meg erőszakcselekményekben.

Az Omrán tartományban vívott harcok egy hónapok óta húzódó konfliktus nyomán robbantak ki, s azokban október vége óta több mint kétszázan vesztették életüket.

A térség nagy részét ellenőrzésük alatt tartó húszik azzal vádolják a helyi szunnita szalafista csoportokat, hogy külföldről verbuvált harcosok segítségével akarja kiszorítani a síitákat. A szalafisták állítása szerint viszont az érintettek azért érkeztek a szomszédos Szaada tartományban lévő Dammádzs városába, hogy az ott működő főiskolán iszlám teológiát tanuljanak.

A hónap elején egy tűzszüneti megállapodás keretében a két fél átmenetileg letette a fegyvert Észak-Jemen nagy részén, és az egyezménynek megfelelően a szunniták áttették székhelyüket Hodeida vörös-tengeri kikötővárosba. Ennek ellenére Omrán távolabbi régióiban folytatódtak a harcok a területek fölötti uralomért.

A felekezeti rivalizálás árnyékot vet a jemeni társadalmi megbékélési terveire az országban, amely szomszédos az olajexportáló nagyhatalom Szaúd-Arábiával, és székhelye az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik legtevékenyebb szárnyának, az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP).