Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előadások a forradalomról és a hősökről

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. március 19. 12:42

Négy iskola közel ötszáz tanulója gyűlt össze Budapesten, a KatonaSulis Diákok I. Tudományos Találkozóján március 13-án. A rendhagyó történelemórához hasonló rendezvény előadásain a 1848−49-es szabadságharccal kapcsolatos ismereteiket bővíthették a diákok. A rendezvénynek a Puskás Tivadar Távközlési Technikum adott otthont.

Első alkalommal gyűltek össze tudományos találkozón a KatonaSuli-programban részt vevő diákok, akik a programba régóta bekapcsolódott négy fővárosi iskolából érkeztek.

Kemény Krisztián, a rendezvényt szakmailag támogató HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa a magyarok által sikeresen megvívott szolnoki csatáról tartott előadást, melyet a hadtörténelem a dicsőséges tavaszi hadjárat nyitányaként tart számon. A „Legendák, mesék és tények az 1849. március 5-i szolnoki ütközetről" című előadásában a történész arra kereste a választ, mi igaz és mi a képzelet szüleménye a számtalan ránk maradt történetből.

1595968843
Kemény Krisztián, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa a szolnoki csatáról tartott előadást

A házigazda Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjai több előadással is készültek. Egyesek a ‘48-as forradalom diákhőseire vonatkozó kutatásaikat mutatták be több tizenéves forradalmár életútjának felelevenítésével, néhányan pedig énekes-zenés műsorral színesítették a programot.
Az előadások között negyvennyolcas honvéd hagyományőrző bemutató hozta kézzelfogható közelségbe a szabadságharc katonáit, s a korabeli fegyverek és felszerelési tárgyak használatáról is sok újdonságot tudhattak meg a diákok.

A rendezvény egyik szervezője, Szabó Zoltán őrnagy a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a találkozót hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Honvédelmi Minisztérium, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Védelmi Információs Központ Kiemelten Közhasznú Alapítvány. A jövőben még számos alkalommal gyűlhetnek össze a katonai alapismereteket tanuló diákok, a rendezvénysorozat eseményeire ugyanis a tervek szerint negyedévente, valamilyen történelmi eseményhez kapcsolódva kerül sor. A rendezvénynek mindig más-más iskola ad majd helyszínt.

1595968843
Négy iskola közel ötszáz tanulója gyűlt össze

Mindez különleges feladat lesz a házigazda intézményeknek is, hiszen a diákok aktív szerepvállalása köré kell építeni a tudományos találkozókat.

Az egybegyűlt diákok is örültek a közös programoknak. „Mi, katonasulisok az iskolán belül is egy kis közösséget alkotunk, szeretjük az ilyen programokat, amikor más iskolák diákjaival is megismerkedhetünk" − mondta Ruszkovics Patrik, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum tanulója. Kollár Valentina, aki a II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolából érkezett, azt mondta, szívesen vesz részt az olyan rendezvényeken, melyek során a közös egyenruhában, katonasulis osztálytársaival együtt lehet.

1595968843
A negyvennyolcas honvéd hagyományőrző bemutató kézzelfogható közelségbe hozta a szabadságharc katonáit

Fotó: a szerző felvételei

CímkékKatonaSuli