Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elődök és utódok találkozása

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2014. november 7. 12:34

Szolnokon tartották a korábbi hadkiegészítő parancsnokok találkozóját. Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) jelenlegi parancsnoka és több mint harminc, egykor hadkiegészítő parancsnokként szolgáló nyugállományú katona és számos meghívott vendég vett részt az ünnepségen.

1595982057

Vanyur ezredes köszöntő beszédében elmondta, a rendezvény időpontjának választása több szempontból is jelentős, hiszen szinte egy napon több eseményről is megemlékezünk:

„1956. november 4-én a szovjet hadsereg inváziót indított a magyar forradalom leverésére és tíz évvel ezelőtt, november 3-án szűnt meg a békeidejű hadkötelezettség hazánkban, leszerelt az utolsó sorköteles katona. Megemlékezünk Somkutas Imre ezredes úrra is, aki nem csak egykori hadkiegészítő parancsnokként szolgálta a hazát, hanem nevéhez fűződik a szolnoki központ épületében működő, egyedülálló hadkiegészítési szakgyűjtemény létrehozása is, tiszteletére ma emléktáblát avatunk" – fogalmazott Vanyur ezredes. Majd tájékoztató előadásában bemutatta az alakulat működését és feladatrendszerét.

1595982057

Az előadást követően Dr. Horváth Csaba alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnokhelyettese avató beszédében megemlékezett Somkutas Imre életéről és munkásságáról. Kiemelte, hogy kevés embernek adatik meg, hogy egy közösség, amelyben valaki élte mindennapjait, közel egy évvel annak halála után emléktáblával adózzon munkájának. Somkutas Imre rászolgált a közösség megbecsülésére, hiszen 1971-es tiszti kinevezésétől 2013 decemberében bekövetkezett haláláig, több mint negyven éven át a közösség érdekeit szolgálta.

Tanult a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia Rakéta és Tüzér szakán, majd elvégezte a vezérkari tanfolyamot is. Szolgált a kiskőrösi 10. tüzér ezrednél, majd Szentesen, Kiskunfélegyházán, Cegléden és Szolnokon. 2002-ben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka lett, majd 2005-ben vonult nyugállományba. A Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület tagjaként kiemelt figyelmet fordított a hagyományőrzésre, ezen belül a fiatalok hazafias nevelésére.

1595982057

Hatalmas energiával gyűjtötte a felszámolásra ítélt katonai szervezetek – akkor még értéktelennek ítélt – tárgyi emlékeit. Ez alapozta meg a hadkiegészítési szakgyűjteményt, melyet a megyei hadkiegészítő parancsnokságok megalakulásának 50. évfordulójára sikerült megvalósítania, ezzel egy régi álma vált valóra.

Az avató beszédet követően az MH HKNYP nevében: Vanyur Tibor ezredes, parancsnok, a HM HIM nevében: Dr. Horváth Csaba alezredes, parancsnokhelyettes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nevében: Nagy László alezredes, törzsfőnök helyettes és özvegy Somkutas Imréné koszorúzta meg a szakgyűjtemény bejáratánál felavatott emléktáblát.

1595982057

Az emléktábla avatása után a vendégek megtekintették a szakgyűjteményt. A „Csak az jöjjön katonának…" című kiállítás (sorkatonai emlékkiállítás), bemutatja a magyar hadkiegészítés 1715 – 2004 közötti történetét, betekintést ad a sorkatonai szolgálat 136 évéről, a toborzás történetéről. Fontos szerepet tölt be a „Katonai életképek" című állandó gyűjteményes kiállítás is, amely a honvédségi pályázatokon részt vevő hivatásos képzőművészek műveit mutatja be.

Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy szakmai segítségével Dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes: Véghelszámolás – A korszakváltás katonája című könyvének bemutatójával és dedikálással zárult a rendezvény.

1595982057
Címkékpályázat