Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első világháborús hadifogolynaplót jelentetett meg a Zrínyi Kiadó

Szöveg: Takács Vivien |  2014. június 27. 20:50

Pécsett mutatták be a Zrínyi Kiadó legújabb kiadványát, Hermann Ernő „Hadifogolynapló 1914−1918”  című könyvét június 27-én, pénteken.

1595974560

A különleges könyv bemutatójának híre hamar elterjedt a városban, így délután négy órára már teljesen megtelt a Lenau Ház. A rendezvény elején dr. Sárosi István mesélt édesanyja nevelőapjáról − nagybácsijáról −, Hermann Ernőről és naplójáról „Rendkívüli szorgalommal és kitartással, napról napra vezette hadinaplóját" − mondta, hozzátéve: nagybácsija a testére erősítve vitte magával a napló papírjait, ami akkoriban nagyon veszélyes volt. „Katonának, hadifogolynak bármilyen dokumentumot magánál tartani, bármit írásban rögzíteni azonnali kivégzéssel járhatott, hiszen ha elfogják és meghal, a nála lévő dokumentum az az ellenség számára hasznosítható hadititok megszerzését jelenthette" – mondta dr. Sárosi István.

1595974561

A könyvet dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetője méltatta. „A hadifogolynapló rendkívüli, különleges élményt ad mindazoknak, akik elolvassák" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva a kiadóvezető. Hozzátette: a 2500 oldalnyi kéziratból nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy mi kerüljön bele a könyvbe.

1595974561

„Az első nap 1914. augusztus 28. Akkor Hermann Ernő sokadmagával gondolta azt − ami versekben, dalokban és színdarabokban is szerepelt −, hogy mire lehullanak a levelek, otthon lesznek. De, mint azt tudjuk, ez nem valósult meg" – mesélt a könyvről Isaszegi János. Hozzáfűzte, véleménye szerint a napló minden mondata egy-egy üzenet, amely a napi kihívásról és a tragédiáról szól.

1595974561

Hermann Ernő nem sokáig vett részt a hadieseményekben, mert bevonulása után három hónappal hadifogságba került. 1914 novemberében születésnapját már a szibériai hadifogolytáborban töltötte, és az elkövetkező négy évben is itt tartózkodott.

Hermann Ernő 1950-ben halt meg, pár évvel később került a család birtokába az a katonaláda, amelyben több más hagyatéka között a naplót is megtalálták.

1595974561

Fotók: a szerző felvételei