Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsősegélynyújtó növendékek

Szöveg: Hajnal Ferenc törzsőrmester |  2018. március 18. 11:06

Bakó Gábor és Bodnár Sándor, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 11. C osztályos növendékei március 13-án, reggel előjegyzés alapján szakvizsgálat céljából a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórházba távoztak az intézményből. A szakvizsgálatok végeztével a közeli buszmegálló irányába indultak el, amikor hozzájuk szaladt egy járókelő, és segítséget kért egy, a buszmegállóban rosszul lévő férfihoz.

A növendékek a beteghez siettek, és gyors vizsgálatot követően megállapították róla, hogy epilepsziás rohama van. Az elsősegélynyújtás szabályait ismerve és maradéktalanul betartva megkezdték a betegellátást, a beteg részére légutat biztosítottak, majd a két egymást követő roham végeztével a beteget stabil oldalfekvő, mentési testhelyzetbe fektették. A helyszínen tartózkodó járókelők a növendékek utasítására értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

A mentőszolgálat riasztott egységének kiérkezéséig a növendékek betegmegfigyelést végeztek, ezzel párhuzamosan a zavartan kooperáló betegnél lévő iratok alapján a hozzátartozóját is értesítették. A mentőszolgálat munkatársai kiérkezésük után a beteget további ellátásra átvették.

1599183601
Fotó: Szarka Levente