Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékmáglya lobbant a doni hősökért

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. január 13. 15:01

Ökumenikus imádsággal és kegyeleti tűzgyújtással emlékeztek történelmünk egyik legnagyobb tragédiájára, a magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942-43 elhunyt katonáira a pákozdi Mészeg-hegyen, január 12-én. A Doni Emlékkápolnánál koszorút helyezett el Vezekényi Csaba, a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint a Székesfehérváron települt katonai szervezetek parancsnokai, képviselői is.

1599198048
A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a pákozdi Katonai Emlékpark szervezte megemlékezésen költeményekkel és beszédekkel elevenítették fel a Don-kanyarban történt tragédiát. A megemlékezők – Bobory Zoltán a szövetség elnöke, Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, és Spányi Antal megyéspüspök – felelevenítették a szörnyű, megrázó, és generációk életét meghatározó tragédia legfontosabb körülményeit; kiemelve, hogy a magyar katona embertelen körülmények közötti helytállása több, mint példaértékű. Hallhattuk: az évről évre fellobbanó emlékmáglya lángja többszörös szimbólum, mert nem csupán az emlékezés fontosságát, hanem a reményt és a béke iránti vágyat is jelképezi.

1599198049
A megemlékezésen részt vevők többsége egy szál virággal, mécsessel rótta le kegyeletét a doni áldozatok emléke előtt.

Az 1943. április 4-én kelt hadseregparancs utolsó bejegyzése így szól:

1599198050
„Az eddig beérkezett harcjelentésekből és egyéb adatokból megállapítom, hogy a 2. magyar hadsereg a téli hadműveletek folyamán becsületét nem vesztette el, hanem sokáig a Don-parton keményen állta a harcot, sőt a hadsereg egyes csapattestei és ennél magasabb kötelékei olyan ragyogó fegyvertényekkel tűntek ki, melyek a régi magyar katonai hírnévhez mindenben méltóak, és felveszik a versenyt bármely hadsereg kimagasló fegyvertényeivel."

1599198050
Fotó: a szerző felvételei