Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékmű – mint híd

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. május 29. 19:21

Ünnepélyes körülmények között, a magyar hősök emléknapján leplezték le a Magyar Királyi 7. Honvéd Tábori Ágyús Ezred új emléktábláját a veszprémi Vörösmarty téren található, felújított első világháborús emlékművön. 

1596014200

Dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: mindenkiről meg kell emlékezni, aki ezt az országot építette, építi – és nemcsak ezen a napon.

Ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a háborúk története sajnos egybeforr az emberiség történetével. Aláhúzta: ha csak a múlt századot nézzük, az akkor dúló háborúk több mint 150 millió ember életét követelték.

„Nem minden ország mondhatja el magáról, hogy több mint ezeréves története van. Mi büszkék lehetünk őseinkre és hőseinkre, akikre emlékeznünk kell, de nemcsak ezen az egy napon, hiszen nekik köszönhetjük létünket. Fennmaradt értékeinket meg kell őriznünk és tovább kell adnunk. Egy ilyen emlékmű voltaképpen nem más, mint híd a múlt és a jelen, a régi hősök és a ma hősiesen helytállók, illetve a régi nemzetségek és az új nemzetségek között. Talán nem véletlen, hogy a magyar hősök napja a gyereknappal, a jövő nemzedékének napjával esik egybe. Nekik kell továbbvinniük hőseink emlékeit" – fogalmazott a vezérkarfőnök.

1596014201

Benkő Tibor vezérezredes köszönetet mondott Veszprém városának, amiért nem csupán befogadja, hanem szereti is katonáit. A vezérkarfőnök zárszóként hangsúlyozta: hősök azok is, akik most is a magyarság fennmaradásáért; értékeink és kultúránk megmaradásáért küzdenek – ők pedig többek között a jelenkorban szolgálatot teljesítő katonák.

A pályázati és önkormányzati forrásból felújított emlékmű új emléktábláját Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere és Benkő Tibor leplezte le. A hősök emlékezete előtt tisztelegve kettőjükön kívül koszorút helyezett el az emlékműnél többek között Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, illetve Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ parancsnoka is.

A rendezvény zenei kiszolgálását az MH Légierő Zenekar Veszprém hajtotta végre.

1596014201

Fotó: a szerző felvételei