Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékműavatás Tiszasalamonban

Szöveg: HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal |  2016. augusztus 23. 14:09

Államalapító Szent István király ünnepén tartottak megemlékezést hétvégén a kárpátaljai Tiszasalamon községben. Kótyuk Zsolt lelkész, a Tiszasalamoni Református Egyház lelkipásztora az ünnepi istentisztelet keretében megáldotta azt a történelmi zászlót, melyet vitéz Béres István és neje, Nagy Margit adományozott a Magyarországhoz 1938. november 2-án visszacsatolt községnek.

1596018647

A Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület közbenjárásával és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei által 2016-ban restaurált zászló megáldását és kihelyezését követően a nagyszámú ünnepi gyülekezet a református templom kertjében felavatta az 1944 őszén hősi halált halt és a község területén eltemetett honvédek emlékművét. A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal támogatásával létrehozott emlékmű kivitelezési munkálatait a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület végezte.

1596018647

A rendezvényen dr. Bíró Andor, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság igazgató-helyettese beszédében kiemelte, mennyire jelképes és felemelő, hogy a hazájukért hősi halált halt, Tiszasalamonban nyugvó huszonegy fő második világháborúban elesett magyar katona emlékművének felavatása a Magyar Honvédség egyik legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményének, a honvédtisztek augusztus 20-án történő avatásának napján történik. Hangsúlyozta fontosságát annak, hogy a hősi emlékmű avatóünnepségén a helyi magyar közösségen kívül jelentős számban vettek részt Magyarország távolabbi részéről ideutazó hozzátartozók is.

Az ünnepség az emlékmű megkoszorúzásával, ünnepi műsorral és a Szózat eléneklésével zárult.

1596018648

Fotó: Hangácsi István és Palkó Gyula