Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktúra tisztelgéssel és gyertyagyújtással

Szöveg: Snoj Péter - Hautzinger Balázs |  2013. január 28. 16:31

Tatán, a Várkanyarban található emlékműnél ért véget a XIII. Doni Hősök Emléktúra január 26-án, szombaton. Az emlékmenet Csákváron kezdődött, a résztvevők hat nap alatt tizenhét településen jártak.

1595948434

Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző Tagozat vezetője, az emléktúra főszervezője a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a 100 kilométeres távot a magyar és német résztvevőkből álló csapat sikeresen végrehajtotta. Néhány lábfeltörésen és két lesántult lovon kívül más „veszteségük" nem volt. Tíz helyen tartottak megemlékezést a helyi vezetőkkel és lakosokkal, három faluban pedig gyertyát gyújtottak a hősi halottaknak emelt emlékműveknél.

Bajnán Manfred Knopp vezérkari ezredes, a Német Szövetségi Köztársaság véderőattaséja és Kovács Imre nyugállományú ezredes, a Német Háborús Sírokat Ápoló Népi Szövetség magyarországi képviselője koszorút helyezett el a helyi temetőben, a német parcellánál. Ezt követően a magyar és német résztvevők közösen tisztelegtek az elesett szovjet katonák emlékművénél.

1595948434

Jásdi Balázs elmondta: „nagy megtiszteltetés volt számunkra az, hogy a szovjet emlékműnél Szlovákiából, Oroszkáról érkezett szovjet hagyományőrzők álltak díszőrséget."

A megemlékezéseken és az azokat követő rendhagyó történelemórákon hiteles képet kaphatott a nagyszámú érdeklődő közönség a hetven évvel ezelőtti doni harcokról és az ott küzdő katonaelődökről, valamint azok felszereléséről-fegyverzetéről. A túra résztvevői pedig ha csak rövid időre is, de átélhették nagyapáik-dédapáik küzdelmeit – fogalmazott a főszervező.

Magyar részről a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) 106-os tüzérei, a füzéri határvadászok, a szolnoki Szent László Hadosztály gyalogosai, a tatai Szent István gyalogezred hagyományőrzői, jászfényszarui és a Zrínyi Honvéd Sportegyesület huszárjai, valamint a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár képviselői kíséretében megjelent katonasulis diákok, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének szolnoki tagjai és a MATASZ Heves és Fejér megyei küldöttsége vett részt a meneten.  Német részről négy bajor és egy szász tartalékosszervezet tagjai meneteltek a doni áttörés hetvenedik évfordulójának tiszteletére szervezett túrán.

1595948435

A zárómegemlékezésen Antonio Dal Fabbro professzor, nyugállományú százados képviselte az olasz tartalékosokat.

A szervezők tervei szerint 2014 januárjában a Nyugat-Dunántúl környékére, majd a Zemplénbe, azt követően pedig Heves megyébe jutnak el az emlékmeneten részt vevők. 

„Örömünkre szolgál, hogy ma már vendéglátó településből és részt venni szándékozó csapatból is jóval több van, mint ahova el tudunk menni és amennyit fogadni tudunk. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy néhány éve már más civil szervezetek is szerveznek hasonló emlékmeneteket határainkon belül és túl " – mondta Jásdi Balázs.

1595948435

Fotó: Matasz Katonai Hagyományőrző Tagozatés tata.hu