Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékút a koncentrációs táborba

Szöveg: Konkoly Dávid |  2013. március 25. 9:45

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus kegyeleti utat szervez az auschwitzi haláltáborba.

A holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából a kormányzat jövőre meghirdette a Magyar Holokauszt 2014 emlékévet. Ennek előfutáraként a Tábori Rabbinátus kétnapos emlékutat szervez a honvédségi alkalmazottak részére a lengyelországi Krakkóba, illetve az auschwitzi haláltáborba április 29−30-án.

A túra első napján a krakkói zsidónegyedet és a zsinagógát fogják megtekinteni a résztvevők, a második napon ellátogatnak a várostól alig hatvan kilométerre található volt koncentrációs táborba.

„A Honvédelmi Minisztérium két autóbusszal járult hozzá az emlékúthoz, ám a száz férőhelyre pár nap alatt több mint hétszázan jelentkeztek" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Totha Péter Joel vezető tábori rabbi.

1595951421

„Meglepett minket ez a magas létszám. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a HM és a Magyar Honvédség dolgozói ilyen létszámban kívánnak tisztelegni a XX. század rémtetteinek áldozatai előtt. Jó érzés ebben a kollektívában dolgozni. Éppen ezért nagyon szeretnénk, ha több utat tudnánk szervezni ebben az évben. A 2014-es jubileum miatt ugyanis jövőre szinte lehetetlen lesz bejutni a tábor területére, illetve idegenvezetőt fogadni" – tette hozzá a vezető tábori rabbi.

Az emlékút fővédnökének Áder János köztársasági elnököt, védnökének Hende Csaba honvédelmi minisztert kérték fel. Ezt a feladatot Erdő Péter, Esztergom-Budapest érseke és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi már el is vállalta.

1595951422

Fotó: archív