Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érdekes konstruktőrök, „testközeli” fegyverritkaságok

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. szeptember 28. 13:10

Szeptember 28-án, pénteken rendezik meg a Kutatók Éjszakája elnevezésű programsorozatot, amelyhez első alkalommal a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) is csatlakozott. A részletekről dr. Kovács Vilmos ezredessel, a HM HIM parancsnokával beszélgettünk.

1595942179

Miért csatlakozott a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kutatók Éjszakája rendezvényhez?

Mindenekelőtt azért, mert alaptevékenységünk fontos része a kutatómunka, és e tevékenységünknek számos eredménye érdekelheti a nagyközönséget. A hadtörténeti kutatás és a múzeumi munka jelentékeny szerepet játszik a nemzet- és történelemtudat, a hazafiságra s a honvédelemre irányuló nevelésben. Mindezek miatt minden nem katonai rendezvényt igyekszünk kiaknázni céljaink kamatoztatására. Ezért csatlakoztunk a Múzeumok Éjszakájához vagy kapcsolódunk be az idei Múzeumok Őszi fesztiváljába. De itt említhetem az év eleji japán nap vagy a közelgő október 13-i török nap megrendezését is. Persze ezeket az eseményeket nem csupán mi készítjük elő, hanem együttműködünk az érintett intézményekkel, így például a török nap esetében a Török-Magyar Baráti Társasággal, a Dialógus Platform Egyesülettel.

A Kutatók Éjszakáját tudományos előadások gazdagítják és  bemutatkoznak a hagyományőrzők is…


Pontosan. Ez a szeptember 28-i „éjszaka" már délután 3 órakor elkezdődik, szakmai alapját, hátterét, egyben budavári helyszínét „A tervasztaltól a harcmezőig" című kiállítás adja, amely a magyar fegyverkonstruktőrök elmúlt száz évéről nyújt átfogó képet. Az áttekintő tárlat a mi fegyvertörténeti kutatásaival foglalkozó hadtörténészeink, muzeológusaink, valamint a HM Haditechnikai Intézet kutatás-fejlesztéseken munkálkodó mérnökeinek összefogásával született meg. Ők kutatók a javából! Ha csak ezt az utóbbi száz esztendőt, illetve hazánk, hadseregünk méreteit nézzük, óriási mérnöki tudás, tapasztalat halmozódott fel hazánkban, ami a haditechnikában csúcsosodott ki.

1595942179

E fegyverek között láthatunk tárlókban soha nem látott, nem használt eszközöket is.

Ezek a ritkaságok lesznek a Kutatók Éjszakájának szakmai csemegéi, amelyek szintén azt tanúsítják, hogy jelentős szakembereink dolgoztak a hazai haditechnikában! Mi olyan kutatómunkát is végzünk, hogy hatásvizsgálatoknak vetjük alá a 60–70 éves géppisztolyokat, illetve ebben az évben a második világháború számunkra érdekes ismétlő puskáit, amelytől komoly tudományos eredményeket várunk. Hatásvizsgálataink eredményeit tudományosan feldolgozzuk, amit nyilván hasznára fordít honvédségünk, ugyanakkor népszerűsítő formában közkinccsé tesszük. E fegyvereket a mostani rendezvényen megismerheti, sőt kézbe veheti a nagyközönség is.

És sok mindent megtudhat a tervezőkről, kutatókról is.

Úgy van, mert a kiállítást oly módon is interaktívvá tesszük, hogy saját és vendégül hívott előadók sora – többek között a HIM-től Soós Péter százados és Pap Péter nyugállományú alezredes, Hatala András zászlós, a Haditechnikai Intézettől, Hajdú Ferenc mérnök alezredes, a Haditechnika főszerkesztője – beszél a fegyverekről és konstruktőrjeikről. Hiszen nemcsak a fegyver, hanem az alkotójának személyisége, sorsa is roppant izgalmas, érdekes. Nagy neveket ismerhetnek meg az érdeklődők: Király Pálon kívül a közelmúlt konstruktőreit, köztük Egerszegi Jánost és Földi Ferencet, de itt lesz a harckocsik elleni aknák ötletgazdája, Czapek Béla és Döme Valéria, a  repesz- és lövedékálló védőmellény kifejlesztője.

Különlegessége, nyitottsága, interaktivitása folytán a legnépszerűbb múzeumok közé tartozik a HM HIM. Kikre számítanak a Kutatók Éjszakáján?

A meghívókat rengeteg helyre elküldtük: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédtiszt-jelöltjeinek, a katonai középiskolásoknak éppúgy, mint az aktív szolgálatot teljesítőknek vagy a nyugállományúaknak s a társadalmi szervezeteknek, így például az általunk is támogatott Fegyverbarátok Körének, szóval mindenkinek, aki csak szóba jöhet, mint a haditechnika izgalmas világa iránt érdeklődő civil vagy katona. S úgy vélem, élményekben gazdag lesz ez a haditechnikai éjszaka, amelyre ezúton is hívunk mindenkit.

Fotók: A szerző felvételei

Dokumentumok