Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érezni kell az alkotás örömét

Szöveg: Takács Vivien |  2013. október 2. 7:29

Idén első alkalommal Bujákon, a Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban rendezték meg a Magyar Honvédség képzőművészeti alkotótáborát. A tizenegy napos kurzus tapasztalatairól természetesen a résztvevőkkel is beszélgettünk.

1595960750

Harminc alkotó közül heten idén először vettek részt a képzőművészeti alkotótáborban. Szeder Tamást, az MH Anyagellátó Raktárbázis központi javítószázadának munkatársát a kollégái beszélték rá, hogy jelentkezzen a táborra. „Nagyon jó közösség alakult ki, segítjük egymást, és akik már régebb óta itt vannak igyekeznek minél több tudást átadni nekünk. Én eddig pirografikákat, azaz égetett képeket készítettem, a tanárok segítségével itt tanultam meg a linómetszést, ami annyira megtetszett, hogy otthon is szeretném gyakorolni" − mondja.

Fröschl Mónika törzsőrmester, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság személyzeti főnökségének munkatársa szintén először vesz részt az alkotótáborban. A törzsőrmester egy éve kezdett el festeni, így ezt a tábort egy nagy lehetőségnek tartja. „Örülök, hogy bekerülhettem ebbe a közösségbe, ahol a tanároktól és a »régi motorosoktól« egyaránt sok új módszert lehet ellesni. Én még kezdőként most próbálom ki, hogy melyik az a technika, amelyben igazán otthon vagyok" − meséli.

1595960750

„Nekem csak itt nyílik lehetőségem az alkotásra, mert munka mellett nem igazán jut rá máskor időm. A mostani a harmadik táborom" – árulja el Gyergyák Edina, az MH Egészségügyi Központ tudományos könyvtárának munkatársa, aki hozzáteszi: „nagy lehetőség, hogy itt van időnk és alkalmunk alkotni, valamint hogy sok segítséget, tanári útmutatást kapunk hozzá."

Huszonkettedik alkalommal van jelen az alkotótáborban Frömmel Gyula nyugállományú zászlós: mint mondja, „mindig el lehet lesni valakinek a keze alól valamilyen ötletet vagy új látásmódot. Itt nem mindenkiből lesz művész, de ha sikerül elérni a résztvevőknél, hogy értőbb módon találkozzanak a kultúra értékeivel, akár akkor is, ha ellátogatnak egy múzeumba vagy egy galériába, akkor ez a tábor már elérte a célját."

1595960750

„Szavakba nem foglalható az az információ- és élménymennyiség, amit itt kapunk" – meséli Osgyán László zászlós, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis munkatársa. László − akinek októberben nyílik önálló kiállítása Szolnokon − negyedik alkalommal vesz részt a táborban. 1998-ban autodidakta módon kezdett természetképeket festeni, és nagyon hasznosnak tartja ő is az alkotótábort.  „Különálló, amatőr művészként ilyen színvonalú képzést nem kap az ember sehol. Ez a tíz nap nagymértékben meghatározza az elkövetkezendő egy év otthoni, egyedül végzett munkáját, mert sok minden nem is tudatosul most, hanem miután hazamegyünk és elkezdünk otthon festegetni, rajzolgatni, akkor jönnek elő az itt tanult dolgok, amiket magunkba szívtunk" − mondja.

Lovas Csaba grafikus, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonája második alkalommal van itt a táborban és mint mindenki más, ő is remek lehetőségnek tartja ezt a tíz napot. „Nagyon sokat lehet itt fejlődni a rajz terén is, mert sok itt az »öreg szaki«, akitől több mindent lehet tanulni. Akinek már többéves tapasztalata van, át tud adni »egy olyan ecsetvonást is« nekem, ami előrelendít engem a művészet terén. Az elmúlt napokban készítettem rajzokat, akvarelleztem és festettem olajjal is. A tavalyi évhez képest érzem, hogy sokat fejlődtem, mert egyénre szabva, egyesével elmondják a tanárok, hogy mi jó a rajzodon, vagy hogy mit kell még javítani rajta, vagy mire kell odafigyelni."

1595960750

Fotó: Tóth László