Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödik a KatonaSuli-program Szolnokon

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2013. október 14. 11:39

Újabb mérföldkőhöz érkezett Szolnokon a KatonaSuli-program. Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka október 10-én három iskolával írt alá együttműködési megállapodást.

A programban már két éve résztvevő Szolnoki Műszaki Szakközépiskola újabb két évre kötelezte el magát, míg az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola és a mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium és Szakközépiskola most csatlakozott.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ részéről Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató írta alá a megállapodásokat.
A korábbi szerződés meghosszabbítása és az újak kötése egyaránt fontos, hiszen más-más szempontból jelzik a program erősödését.

1595961359

A szolnoki iskola vezetői két év tapasztalatainak birtokában döntöttek a közös munka folytatása mellett. Ez egyértelmű bizonyíték a KatonaSuliban rejlő értékekre, és elismerés mindazoknak, akik ezen értékek megteremtésén és közvetítésén dolgoztak, dolgoznak.

Lamos Imre dandártábornok hangsúlyozta: a honvédelem nemzeti ügy, amely a társadalom minden tagját érinti. Ki más tudná az ehhez szükséges rugalmasságot, a bajtársiasságot, az egymásért történő felelősségvállalást a mai fiataloknak hatékonyabban közvetíteni, mint az iskolák, a velük nap mint nap foglalkozó tanárok? Két évvel ezelőtt a bázis részéről a nagy kérdés az volt, hogyan fogadják a diákok a fegyelem, az önfegyelem követelményét. A tapasztalatok pozitívak, és a bázis ugyanúgy kész továbbra is biztosítani a személyi és technikai feltételeket, mint amilyen lelkesedést mutatnak a program régi és új résztvevői. Külön öröm, hogy az újabb intézményekkel újabb városok váltak aktív résztvevőkké – tette hozzá a tábornok.

Kavecsánszkiné Pál Erika, az abonyi középiskola igazgatója büszkén mondta el, hogy intézményükben mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak a program beindításához. Idén ez (a mezőtúri iskolához hasonlóan) honvédelmi szakkör indításában realizálódik, és a következő tanévtől kezdik el az érettségi tárgynak is választható honvédelmi alapismeretek oktatását. Óriási az érdeklődés, ami a nyári KatonaSuli-táborokban részt vett diákok élménybeszámolóinak is köszönhető.

1595961359

A szolnoki iskola igazgatója, Hicsó György már eredményekről számolhatott be, hiszen diákjaik idén már sikeres érettségi vizsgákat tehettek a katonai tantárgyból. A katonai szakirányú továbbtanuláshoz alapvetők a megszerzett ismeretek, s kiemelte, hogy a követelményeket a lányok és a fiúk hasonló színvonalon teljesítették.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison Mádi Lajos alezredes, kiképzési főnök fogja össze a KatonaSulival kapcsolatos feladatokat, és aktívan segíti a képzésben már résztvevőket ugyanúgy, mint a csatlakozni kívánók felkészítését. Üdvözölte, hogy az abonyi és a mezőtúri iskolával négyre bővült az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal együttműködő „katonasulik" száma, hiszen minél szélesebb körben válik ismertté a program, annál változatosabb igényeknek, kihívásoknak kell megfelelnie, ezáltal tovább erősödik, gazdagodik.

Fotó: Bihariné Dézsi Katalin zászlós