Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észlelő képzés a Geoinformációs Szolgálatnál

Szöveg: Kovács Mónika Eszter hadnagy |  2019. június 11. 15:45

Meteorológiai továbbképzést tartott az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) a Magyar Honvédség meteorológiai észlelő altisztjei számára.

1599204017
A katonák a kéthetes tanfolyam első felében az MH GEOSZ Időjárás előrejelző és szakkiképzési osztályának munkájába tekinthettek be, valamint szakterületükhöz kapcsolódó észlelési ismereteket sajátíthatták el. A felkészítés második hetét a MH 86. Szolnok Helikopter Bázison töltötték, ahol felfrissítették tudásukat – többek közt – repülésmeteorológiai kódokból, táviratok írásából, térképek értelmezéséből, meteorológiai műszertanból. Természetesen most sem maradhatott ki a tanagyagból a feladatra szabott repülésmeteorológiai tájékoztató összeállításának és a felhasználók közvetlen tájékoztatásának gyakorlása.

Az MH GEOSZ állománya mellett az NKE HHK Katonai Repülő Intézetének oktatója, illetve a helyszínt biztosító helikopterbázis meteorológiai csoportjának meteorológusa óraadóként volt jelen a tanfolyamon. Beavatták a résztvevőket a meteorológiai távérzékelési rendszerek használatába és a helyszíni meteorológiai támogatás rejtelmeibe, ezenfelül gyakorlási lehetőséget biztosítottak a megszerzett tudás alkalmazásához.

A tanfolyamot a pár hetes felkészülés után, június végén elméleti és gyakorlati vizsga zárja.

Fotó: a szerző felvételei