Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez történt a tűzszerészeknél

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: dr. Markovics Zita főhadnagy, Sápi Attila törzsőrmester és a szerző |  2020. március 19. 18:03

2019. november 18. és 2020. március 16. között összesen 409 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, amelyből 108 eset igényelt soron kívüli intézkedést.

1596077261

A tavalyi év végéhez közeledve, Székesfehérváron, a Fiskális és a Surányi utca kereszteződésében, közterületen találtak második világháborús robbanóeszközöket. Egy szovjet gyártmányú RG42-es kézigránátot állapota miatt a helyszínhez közel megsemmisítettek a katonák, egy 76 milliméteres és négy 45 milliméteres átmérőjű, ugyancsak szovjet repeszlőszert elszállítottak a helyszínről. Három nappal később Felcsútra, az óvodához riasztották a rendőrök a tűzszerészeket, akik az intézmény udvarábol egy darab, német gyártmányú, 8 centiméteres köd aknavetőgránátot vittek el és később meg is semmisítették azt.

Számos, különböző típusú világháborús robbanótest került elő Alap községen, egy helyi fogadó udvarában földmunkák során 2019. december 7-én. A tűzszerészek két napon át kutatták és emelték ki a tüzérségi eszközöket a földből. Végül elszállítottak összesen  44 darab 8 centiméter átmérőjű, magyar gyártmányú repeszgránátot, 18 darab 8 centiméteres magyar páncéltörő gránátot, 11 darab 8,8 centiméteres német légvédelmi repeszgránátot, kettő 8 centiméteres magyar légvédelmi repeszgránátot, egy FAUST PATRONE vetőcsövet és 18 darab 8 centiméteres hüvelyt.

1596077261

Római kori régészeti ásatáson akadtak rá egy szovjet gyártmányú 25 kilogrammos repeszromboló légibombára Alsóörs külterületén idén január 31-én. A bejelentés helyszínéről elszállították a katonák a robbanótestet, amelyet később megsemmisítettek.

Ferencvárosban, a Timót utca 5. szám alatti ipari területen, földmunkák során került elő egy 120 kilogrammos, amerikai gyártmányú robbanótest február 7-én. Az eszköz két gyújtószerkezetét a helyszínen eltávolították a tűzszerészek, ehhez 200 méter sugarú körben zárták le a környéket, amelyet mintegy 800 embernek kellett elhagynia.

1596077261

Összesen 56 darab német gyártmányú, 7,5 centiméter átmérőjű, második világháborús eredetű tüzérségi gránátot emeltek ki a katonák a földből Várpalota határában február 12-én. A robbanótestek műszeres kereséséhez, állapotfelméréséhez és elszállításához lezárta a rendőrség a Veszprémi utat a település külterületén.

Csatornázási munkálatok során került elő egy darab 105 milliméteres átmérőjű, magyar gyártmányú, második világháborús repeszgránát február 25-én Budapest 11. kerületében, a Gazdagrét és Madárhegy közötti Lépés utcában. A robbanótest szállítható állapotban volt, elvitték a helyszínről a tűzszerészek.

1596077262

50 kilogramm súlyú, magyar gyártmányú, második világháborús eredetű légibombát kellett a helyszínen hatástalanítani Budapest I. kerületében, az Attila úton március 13-án. A robbanótest egy különösen érzékeny, mágneses gyújtószerkezettel rendelkezett, eltávolításához 800 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát. A gyújtószerkezet kiszerelését követően elszállították a robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából.

Címkéktűzszerész