Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer éve testvérként gondolunk a lengyelekre

Szöveg: Szabolcs Nyulas |  2015. május 4. 20:28

Már több mint ezer éve testvérként gondolunk a lengyelekre a történelem viszontagságai ellenére – mondta Hende Csaba Lengyelország nemzeti ünnepe – az 1791-es alkotmány elfogadásának évfordulója – alkalmából május 4-én, hétfőn, Budapesten, a Várkert Bazárban rendezett fogadáson.

1595993118

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: mindaz, ami az 1791-es alkotmány megszületéséért és védelméért történt értékessé teszi a mai napot nemcsak a lengyelek, de minden szabadságszerető ember számára is. „Különösen igaz ez ránk, magyarokra, akik már ezer éve testvérként gondolunk a lengyelekre, nem egyszer saját, pillanatnyi érdekeinket mellőzve, nem egyszer messze lehetőségeinket meghaladva álltunk ki egymásért" – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy olyan kapocs ez, amit a történelem viharai sem tudtak megbontani.

Hende Csaba kiemelte, hogy 1990-ben a magyar és a lengyel történelem újra összefonódott: a két nép együtt indult el, hogy valóra váltsa a szabadságot. „Azóta is szorosan együtt dolgozunk a Visegrádi Négyek szövetségében, a NATO-ban és az Európai Unióban, közös szabadságunk, szabad életünk formálásában és védelmében" – mondta.

1595993119

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete emlékeztetett: az 1791 május 3-án elfogadott alkotmányra emlékeznek ezen a napon Lengyelországban. „A világ második és Európa első írásban rögzített alkotmányának ünnepe egyben a lengyel tolerancia és demokrácia legnagyobb és legszebb tradíciója" – fűzte hozzá, azzal együtt, hogy ehhez a hagyományhoz a modern Lengyelország is ragaszkodik.

Roman Kowalski szólt arról is, hogy kiválóan alakulnak a magyar és a lengyel kapcsolatok. Példaként hozta a két ország gazdasági együttműködését, amely forgalma elérte a hétmilliárd eurót, és példaértékűnek nevezte az uniós kapcsolatokat is. „Folyamatosan bővítjük az egyedülálló, empátiában gazdag, ezeréves múltra visszatekintő és a történelem legnehezebb pillanataiban tanúbizonyságot nyert, nemzeteinket összekötő különleges barátságot" – mutatott rá.

1595993119

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária