Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvercserés lövészet a Warpaint Ride-on

Szöveg: Bódog Zsuzsanna hadnagy |  2016. július 25. 9:20

Július 4. és augusztus 19. között a MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái közös gyakorlaton vesznek részt az amerikai hadsereg 5-7 Páncélos Felderítő Zászlóalj katonáival a központi gyakorlótéren. Július 21-én fegyvercserés lövészeti foglalkozást hajtottak végre (cross training). 

1596017163

A fő hangsúlyt a tüzelési testhelyzetekre, a célzásra és a fegyverfogásokra fektették a katonák, akik érdekes feladatokkal tették izgalmasabbá a lövészetet. Az első ilyen feladat során tíz darab lőszert kaptak, ezeket egy tárba tárazták be, majd kettőt-kettőt lőttek térdelő, illetve álló testhelyzetből, az ügyesebb vállgödörben megtámasztva a karabélyt. Ezután két-két lövést adtak le térdelő, álló testhelyzetből, de itt már a gyengébb vállgödörben megtámasztott fegyverrel. A maradék két lőszert általa tetszőlegesen választott testhelyzetből lőtte el a katona, a lényeg a pontosság volt.

1596017163

A második feladat során tizenkét lőszert kaptak a katonák, amelyeket két tárba táraztak be. Ezekkel három céltáblára lőttek, maximum négy találattal mindegyiken, a pontosság és az időkeretek figyelembe vétele mellett. A feladat idejébe a tárcsere is beleszámított. E lőgyakorlatokkal nagyban javították a katonák találati pontosságát és fegyverkezelési gyorsaságát.

1596017165

Fotó: Galgóczy Tamás zászlós