Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverek árnyékában festenek

Szöveg: Takács Vivien |  2017. április 12. 9:21

Huszadik alkalommal nyílt kiállítás Katonafestők címmel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatósága, valamint a Budapesti Nyugállományúak Klubja szervezésében a fővárosban, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban április 10-én, hétfőn. A tárlaton hét nyugállományú katona műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

1596030346

A rendezvény elején – a költészet napja, valamint Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – Morschhauser Miklós elszavalta A walesi bárdok című költeményt.

„A néző a képeken nyugodt színfelületeken izgalmas, de zsúfolt részletek egymásmellettiségét fedezheti fel. Kemény katonai kötelezettségeik mellett, a fegyverek árnyékában, rajzaik, festményeik az élet szépségeit, sokszínűségét, a hazai tájak varázsát vetítik elénk" – mondta  a kiállítást megnyitva Nagy Gyula nyugállományú ezredes. 

1596030346

A Budapesti Nyugállományúak Klubja elnöke köszöntőjében bemutatta az alkotókat, illetve hetvenedik születésnapja alkalmából külön köszöntötte az egyik művészt, Pánczél Zoltán nyugállományú ezredest. Tiszttartó Edit pedig odaajándékozta Rózsaszínű gerbera című képét a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központnak.

Az április 20-ig nyitva tartó tárlaton Morschhauser Miklós, S. Kacsó Róza és Németh András alkotásai mellett Bartha Ildikó, Tiszttartó Edit, Kolossváry Miklós és Pánczél Zoltán festményeit csodálhatják meg az érdeklődők.

1596030346

Fotó:
a szerző felvételei