Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverzet-ellenőrzést gyakoroltak Hódmezővásárhelyen

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. november 21. 11:09

Az MH Vezetési- és Doktrinális Központ november közepén – háromoldalú egyezmény alapján – nemzetközi fegyver-ellenőrzési tanfolyamot szervezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében, ahol a résztvevők a különböző egyezmények szabályaival ismerkedtek meg.

1595945123

A CFE (Conventional Armed Forces in Europe – Európai Hagyományos Fegyveres Erők) egy hidegháborút követő megállapodás, amelyben a felek maximalizálják egymás hagyományos katonai eszközeinek és haderőinek létszámát. A tanfolyamra Magyarország mellett Horvátországból és Szlovéniából érkeztek a résztvevők, akik Csoknyai Csaba mérnök alezredes vezetésével egy CFE ellenőrzés gyakorlása során megszámolták a laktanyában található – és az egyezmény hatálya alá eső – technikai eszközöket.

A CSBM (Confidence & Security Building Measures – Bizalom és Biztonságerősítő Intézkedések, ismertebb nevén Bécsi Dokumentum) „Értékelő látogatás" kapcsán a csoport tagjai megtekintették az alakulatnál használt fegyvereket és harcászati eszközöket, majd ezt követően megnézték a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj tárolóhelyét.
A tanfolyam laktanyabejárással zárult, ahol a résztvevők meglátogatták az Egészségügyi Központot, a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj épületét, illetve a Csapatmúzeumot is.