Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejér megyében is megismerkedtek a győri alakulat munkájával

Szöveg: Csekeiné Cseszregi Judit százados |  2015. március 2. 12:39

Több iskolával is kapcsolatban áll az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, ám ezúttal a megyehatáron túlról érkezett megkeresés, miszerint a Székesfehérváron működő honvédelmi szakkör szeretne megismerkedni a győri alakulat mindennapjaival. A diákok Nagy Sándor százados színes előadásában átfogó képet kaptak az ország egyetlen légvédelmi alakulatáról.

A székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium falain belül harmadik éve működik a honvédelmi szakkör, melyet az intézmény a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetével közösen indított el. A civil szervezet szakmai támogatásának is köszönhetően sokrétű és magas színvonalú előadások, foglalkozások (akadálypálya leküzdése, alaki foglalkozás, haditúrák és vetélkedők stb.) jellemzik a szakkör éves tematikáját. Az idei tanévben már öt iskola diákjait magába foglaló programban heti rendszerességgel ismerkedhetnek meg a gyerekek a Magyar Honvédséget, a katonákat érintő témákkal, mint például az új életpályamodellel, a harctéri életmentéssel, a magyar katonai búvárkodás történetével, a huszárhagyományokkal.
Ezúttal a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred került az érdeklődés középpontjába. Az ezred vezetése szívesen tett eleget az intézmény felkérésének, hiszen közös érdek, hogy az ország más pontjain is megismerjék a légvédelmi alakulat történetét, működését, egyáltalán a létezését. Külön öröm, ha a fiatalabb, középiskolás korosztályt szólíthatják meg és vonhatják be a honvédelmi nevelésbe.

1595988664

A Rába-parti alakulat képviseletében Nagy Sándor százados − az ezred több missziót megjárt, külföldi továbbképzéseken részt vett, tapasztalt katonája − érkezett Székesfehérvárra, és információban gazdag, látványos előadásban mutatta be az alakulatot. Prezentációjában ismertette a légvédelmi fegyvernem, majd a szervezet történetét, kitért az ezred feladataira, külön hangsúlyt szentelt a légvédelmirakéta-éleslövészeteknek, de nem ment el szó nélkül a missziós szerepvállalások mellett sem. Felvázolta az alakulat szervezeti felépítését, elmagyarázta a gyerekeknek, milyen technikai eszközökkel dolgoznak a győri katonák. A fiatalok körében nem lehet eléggé hangsúlyozni a múlt tiszteletét, így a bemutató természetesen kitért a hagyományápolásra is.
Nagy százados interaktív előadását számos fotóval és videóval tette színesebbé.

1595988664

A honvédelmi szakkör tanulói egy átlagos kiképzési napról forgatott anyagtól kezdve az ezrednél végrehajtott MH EUFOR missziós felkészítésen át, afganisztáni képeken keresztül, a légvédelmirakéta-éleslövészeteket bemutató kisfilmeket láthattak, melyek igazán testközelbe hozták számukra a katonaságot, a honvédség olyan arcát láttatva, ami a hétköznapok során nem be- és megmutatható.
Az előadást még hitelesebbé tette a diákok számára, hogy az elmondottakat olyan katona szájából hallották, aki majdnem húsz éve van a pályán, szolgált alegységben ütegparancsnokként, számos gyakorlatra, légvédelmirakéta-éleslövészetre vezette embereit, beosztottaival helytállt katasztrófavédelmi helyzetekben, Afganisztánban és Szarajevóban is teljesített külszolgálatot. Immár törzstisztként mutatta be az ezredet személyes élményekkel, tapasztalatokkal fűszerezett prezentációjában.

1595988664

A százados végig hangsúlyozta: katonaként, légvédelmi rakétásként sok mindenre van lehetőség, csak meg kell ragadni, élni kell vele, mindenki megtalálhatja a számításait. Az ezred állományát − egyetlen légvédelmi alakulatként – összetartó csapatként jellemezte, amelynek tagjai megtanulták egymást segíteni, egymásért dolgozni. Ebbe a közösségbe várják a jövő katonáit is!

Fotók: a szerző felvételei