Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő hagyományőrzők Pákozdon

Szöveg: Takács Vivien |  2015. május 19. 12:27

A magyar honvédelem napja alkalmából az MN-MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör statikus bemutatóval készül Pákozdon, a Katonai Emlékparkban. A május 21-ei programról Kiss Dávid hagyományőrző alhadnaggyal árult el részleteket.

1595994042

Megtudtuk: május 21-én a Katonai Emlékpark – Pákozd területen megrendezendő ünnepségen mutatják be  Somkutas Róbert Álcaruhában – Fejezetek a hadműveleti-harcászati és csapatfelderítés történetéből (1945-2000) című könyvét, majd ezt követően nyílik meg a baráti kör mélységi felderítőkkel foglalkozó kiállítása.

„Ehhez a programhoz mi adunk egy statikus illetve egy állandó kiállítást. Az utóbbi egy tárlóból és egy bábuból fog állni" – mondta Kiss Dávid, akitől megtudtuk azt is, hogy  a bábut egy ejtőernyősugrásra kész felderítő katonának öltöztetik fel; olyan egyenruházattal és felszerelésekkel látják el, amit 1987-től az 1990-es évek közepéig használtak a magyar felderítők. „Pár nappal ezelőtt kaptunk egy 1965 mintájú ejtőernyős bakancsot is egy felderítő veterántól, így a bábú öltözéke száz százalékig eredeti lesz" – mondta a hagyományőrző alhadnagy.

1595994042

A korhű felszerelés mellett egy tárlóval is készül a baráti kör, amelyben apróbb ereklyéket mutatnak be az érdeklődőknek. Egyebek mellett felvarrókat, fegyvernemi jelzéseket, minősítő jelvényeket, ejtőernyős ugrójelvényeket és eredetei fényképeket tárnak az érdeklődők elé.

Az állandó kiállítás mellett statikus bemutatóval is készül a hagyományőrző alhadnagy és csapata. „A könyv témájához kötődően a csapatfelderítő felszerelést szeretnénk bemutatni"
– mesélte Kiss Dávid, aki a hagyományőrző csoport megalakulására így emlékezik: „Egyszerűen összedobtuk amink volt, és 2013-ban hatan, egy baráti társaságként kezdtünk el foglalkozni a felderítő hagyományőrzéssel. Első rendezvényünk a Tapolcai Hadi Kulturális Fesztivál volt, ahol hatalmas sikerünk lett, így állandósítottuk a baráti körünket. Mára több mint 20 fővel, komoly szakértői háttérrel működünk, együttműködésben a jogutód alakulatokkal."

1595994043

A baráti kör célja a Magyar Néphadsereg, majd Magyar Honvédség felderítő, ejtőernyős, csapatfelderítő, illetve mélységi felderítő katonáinak bemutatása az 1950-es évektől az 1990-es évekig. 

1595994043

Fotó: Galovtsik Gábor