Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felejthetetlenül tragikus tűzparancs

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. július 26. 11:35

A jelen katonái nem felejtenek – szögezte le Vokla János ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) parancsnoka az 1994-es aknavetőcső-robbanás áldozatainak emlékünnepségén, július 25-én, hétfőn Várpalotán.

A megemlékezés tervezett időpontjában vihar, és özönvízre emlékeztető esőzés érte el Várpalotát és térségét, ezért a laktanya udvarán álló emlékmű helyett rendhagyó módon zárt térben, időnként ki-kihagyó áramszolgáltatás mellett rendezték meg az emlékünnepséget.

1596017185

A kintről behallatszó mennydörgéseket Hajnal István nyugállományú vezérőrnagy – aki három éven át volt az MH BHK jogelőd szervezetének parancsnoka – az aknavető hangjához hasonlította. Mint beszédében kiemelte: az a bizonyos, huszonkét évvel ezelőtt kiadott tűzparancs felejthetetlenül beleivódott a várpalotai alakulat életébe.

1596017186

Vokla János ezredes megemlékező beszédében felidézte, hogy 1994. július 25-én a 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár tüzéralegysége érkezett kiképzési feladatra a Bakonyba. A vizsgafeladatok végrehajtása közben, kora délután azonban az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant. A tizenöt méter sugarú körben pusztítást okozó robbanás négy ember életét oltotta ki. A tragikus balesetben Pleszkán Károly posztumusz őrmester és Papp László posztumusz főtörzsőrmester azonnal életüket vesztették, míg Tordai Tibor posztumusz főtörzsőrmester halálos mellkasi sérülést, Tihanyi István honvéd pedig nyílt combtörést szenvedett. Szepesi Imre honvéd lábát egy repesz szakította le. Az aknavetőtől körülbelül kétszáz méteres távolságban, a vezérlőtoronyban álló Kránitz Antal posztumusz őrnagy egy repesztől halálos nyaki sérülést szenvedett. A szakszerű kórházi ellátás ellenére életét a súlyos vérveszteség miatt már nem tudták megmenteni.

1596017186

Az ezredes elmondta: Kránitz Antal posztumusz őrnagy hosszú pályafutása alatt katonák ezreit készítette fel a haza védelmére, és elöljáróitól összesen ötvenhat alkalommal részesült dicséretben.

„Egy kiképzés közben történt, tragikus végkimenetelű baleset mindig értelmetlen. A huszonkét évvel ezelőtt történtek pedig mindig figyelmeztetnek bennünket arra, hogy a katonai szolgálat bizony veszélyes" – zárta beszédét Vokla János ezredes, aki ígéretet tett arra: amint az időjárási körülmények engedik, méltó katonai tiszteletadás mellett fogják elhelyezni a megemlékezők által hozott koszorúkat a laktanyában található emlékműnél.

Fotó: a szerző felvételei és archív