Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felelevenítették a középkori csatát

Szöveg: Török Péter százados |  2018. június 25. 15:26

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében június közepén hadszíntérbejárást tartottak a Hód-tavi csatához kapcsolódóan.

1599189625
A NATO-ban már jól ismert katonai hagyományőrzéssel, valamint parancsnoki és törzsmunkával ötvözött kiképzési rendezvényen felelevenedett a Hód-tavi csata emlékezete az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A második világháború alatt lezajlott debreceni tankcsatát a dandáron belül működő Tudomány Szervező Tanács korábban már feldolgozta és most, ahhoz hasonlóan a Hód-tavi csatára való megemlékezést is egy új nézőpontban tartották meg.

A feladat lényege, hogy egy már lezajlott csatát, vagy harci cselekményt, a meglévő információkat alapul véve törzsmunka segítségével kiegészítenek, majd az így elkészült harcászati helyzet alapján az események valós helyszínén lévő magaslati ponton, harcászati tájékoztató segítségével a készítők szemléltetnek.

1599189625
A korábbiakhoz képest eddig egyedülálló módon Szakács Zalán hadnagy, valamint Tapodi Máté hadnagy mindkét fél szemszögéből megtartotta a harcászati tájékoztatókat. Ezt követően a törzsmunkában is ismert hadijátékot vezettek le, amelyben képviselték mind IV. László erőit, mind pedig az ellenségként ábrázolt kun sereget. Külön érdekessége volt az eseménynek a helyszín, hiszen a XII. században Hódmezővásárhely és környékének korabeli terepfelszíne merőben más képet mutatott, mint napjainkban, a vízrajzi szabályozást követően.

Az előadás, valamint a bemutató célközönsége elsősorban az alakulat parancsnoki beosztású katonái voltak, akik érdekes információkat kaptak a helyi hadtörténelmi eseményről és a parancsnoki munka e különleges ábrázolásáról.

Dr. Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnokhelyettese értékelésében kiemelte a színvonalas előadásokat és ösztönözte a szervezőket minél több magyar történelmi csata hasonló feldolgozására. Külön köszönet jár az Ete Népe Történelmi Egyesületnek, amely két korabeli harcos és annak felszerelését élőben mutatta be az érdeklődőknek.

A rendezvényt követően a Hód-tavi csata emlékűvénél az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái koszorúzással tisztelegtek a csata, valamint az abban elhunyt katonák emléke előtt.

1599189626
Fotó: a szerző felvételei