Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni tálibok megválasztották új vezetőjüket

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. június 25. 14:12

Megválasztották új vezetőjüket a pakisztáni tálibok, miután a múlt héten életét vesztette korábbi vezetőjük, Fazlulla molla egy amerikai dróncsapásban. A választás Núr Vali Maszúd mufti iszlám hittudósra esett – közölte a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) szóvivője.

A TTP vezetői tanácsa Maszúd mufti helyettesének Mazim muftit, más nevén Hafzulla muftit tette meg – tudatta a pakisztáni tálibok szóvivője, aki egyúttal először ismerte el a volt vezető halálát.

TTP számos törzsi csoportot magában foglaló ernyőszervezet, amelyet 2007-ben alapítottak. Célja egy iszlám állam létrehozása. Osztja a szélsőséges iszlamista afganisztáni tálibok nézeteit, akiknek hűséget is fogadott korábban, de különálló szervezetként tevékenykedik. Szorosan együttműködik az al-Kaida terrorszervezettel, 2008 óta több alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy terrorcselekményeket követ el az Egyesült Államokban.

A Pakisztán északnyugati részében fekvő Pesavarban, 2014 decemberében a TTP fegyveresei rajtaütöttek egy kadétiskolán, a támadásban 148 ember, köztük 132 gyerek meghalt. Két évvel korábban feltehetően Fazlulla parancsára merényletet követtek el a lányok jogaiért küzdő Malala Juszufzai ellen. A lányt fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolájából. Malalát nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa.