Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félévi mérleg Debrecenben

Szöveg: honvedelem.hu / hadkiegeszites.hu |  2017. június 29. 7:04

Mozgalmas félévet zárt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központja, melynek köszönhetően az év első felében a hajdúságból közel 150-en csatlakoztak szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonaként a Magyar Honvédséghez.

1596035126


A közelmúltban, június 17-én írták alá szerződésüket Hajdú-Bihar megye első területvédelmi tartalékos katonái. Ennek apropóján Nagy Zoltán alezredest, a debreceni központ parancsnokát kérdeztük az év első felében végrehajtott feladatokról és az elért eredményekről.

Milyen célokkal vágtak neki a 2017-es évnek?

Az már az év elején tisztán látszott, hogy – az elöljáró feladatszabásának megfelelően – az egyik kiemelt feladatunk a szerződéses, illetve az önkéntes tartalékos állomány toborzása lesz. Ennek megfelelően már a tavalyi évben elkezdtük összeállítani a terveket és kidolgozni azokat a módszereket, amelyekkel eredményeket érhetünk el. A toborzás mellett természetesen nem feledkezhettünk meg arról sem, hogy a központ egyéb szakterületein – katonai igazgatás, érdekvédelem, hadisírgondozás és ifjúságnevelés – is kifogástalanul kell elvégeznünk a feladatainkat.

Milyen eszközöket vetettek be a fiatalok megnyerésére?

Az év első felében a szerződéses állomány utánpótlása mellett a honvédségi tanintézetekbe történő toborzás volt a prioritásunk. Számos iskolai tájékoztatót tartottunk a megye végzős diákjainak, aminek köszönhetően csak rajtunk keresztül több mint 20-an jelentkeztek az MH Altiszti Akadémiára. Ezzel párhuzamosan elkezdtük a támogatott képzésekben részt vevő, regisztrált álláskeresők tájékoztatását. A debreceni toborzók 23 településen 39 előadáson 480 főt tájékoztattak a katonai szolgálatvállalás lehetőségéről. Mindeközben már javában szerveztük a Mobil Toborzó Csoport feladatait. Az előkészített megyei toborzó körúton –  április 20. és május 30. között – a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a települési önkormányzatok közreműködésével szervezett programok részeként – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár támogatásával – a járásközpontokban nagyszabású katonai roadshow-n mutattunk be a honvédségi szolgálatvállalás lehetőségeit az érdeklődőknek. Igyekeztünk ezeket a kitelepüléseket színessé és érdekessé tenni, annak érdekében, hogy minél többen látogassanak ki a rendezvényekre. A harcászati és a közelharc-bemutatók, valamint a kiállított technikai eszközök révén az érdeklődők betekintést nyerhettek a haderő életébe, mindennapjaiba. A katonai, illetve helyi civil művészeti csoportok fellépése, a hagyományőrző egyesületek és a sportegyesületek bemutatkozása tartalmas kikapcsolódást nyújtott a látogatók számára. A rendezvények népszerűnek bizonyultak a települések lakóinak körében, általában 200-300 fő vett részt rajtuk, de volt olyan település is, ahol több mint 500-an voltak ránk kíváncsiak.

1596035126

A kiemelt rendezvényeken kívül további 17 csoportos tájékoztatót, fórumot szerveztünk a regisztrált álláskeresők, illetve a megjelent érdeklődők részére, akik tájékoztatást kaptak a katonai szolgálatvállalás különböző formái mellett a jelentkezés feltételeiről, az elvárásokról és az elérhető juttatásokról is. Mindezeken túl kihelyezett mobil toborzópontot működtettünk Debrecen főterén, illetve forgalmasabb utcáin, együttműködve az MH HFKP 2. Területvédelmi Körzet parancsnokával, illetve a debreceni kiképzőszázad állományával.

A középiskolák mellett ott vagyunk a Debreceni Egyetem „mindennapjaiban" is. Amellett, hogy rendszeresen részt veszünk az egyetem Állásbörze és Karrier Napján, az intézmény elektronikus levelezőrendszerén keresztül bármikor el tudjuk érni üzeneteinkkel a hallgatókat. Aktív együttműködésben munkálkodunk a regionális médiumokkal is. Ennek az egymást kölcsönösen támogató lehetőségnek köszönhetően ebben az évben eddig közel 150 alkalommal szerepeltünk a helyi televíziókban, újságokban, rádiókban. Az online felületeken száz fölött van megjelenéseink száma. Mindez köszönhető annak, hogy évek óta kimagasló szakmai kapcsolatot ápolunk a regionális fórumokkal, illetve az önkormányzatokkal, akik a települési kiadványokban, illetve honlapokon tudnak számunkra teret biztosítani. Úgy gondolom, hogy fentiek együttes hatásának köszönhető, hogy ebben az évben már 117-en vonultak be szerződéses katonai szolgálatra a megyéből.

1596035126

Az MH HFKP elkészítette és publikálta a Magyar Honvédség karrieroldalát, a www.iranyasereg.hu-t, amelyhez Facebook oldalt is létrehoztak. Ezeken a felületeken már online is elérik a toborzó szakembereket, és a weboldalon is tájékozódhatnak a jelentkezni vágyók. Az oldal adataiból egyértelműen látszik, hogy a főváros után a debreceniek a legaktívabbak az oldallátogatottsági mutatók alapján.

A jó idő, a nyári szezon eljöttével megszaporodnak a rendezvényeken történő részvételek.

A nyár aktivitás és érdeklődés szempontjából is fokozott időszak. A toborzómunka egyik elengedhetetlen eleme, hogy a nyári időszak fesztiváljain és társadalmi rendezvényein részt vegyünk. Büszkén mondhatom, hogy a megyében örömmel látják katonáinkat a különböző eseményeken. Számtalan meghívást kaptunk, és igyekeztünk ezeknek eleget is tenni. A hat hónap alatt több mint 20 civil szervezésű eseményen képviseltük a Magyar Honvédséget, amelyek közül kiemelkedett a Debreceni Tavaszi Nagyvásár, a PlayIT show vagy a „Legendák a levegőben" elnevezésű rendezvény, melyeken több ezren vettek részt, sőt a debreceni vásár esetében több mint százezren fordultak meg a toborzók körül.

1596035127

Az idei évben új elemként jelent meg az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása. Hogyan befolyásolta mindez a munkát?

Alapvetően nem befolyásolta a munkamenetet, hiszen azok a módszerek, amelyeket a toborzásban eddig is használtunk, jó lehetőséget biztosítottak az új rendszer megismertetésére, népszerűsítésére. Persze azért meg kellett találni azokat az új és hatékony eszközöket is, amelyekkel rövid időn belül meg tudjuk ismertetni az emberekkel az új lehetőséget. Jó példa erre, hogy a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata támogatásával, önkéntesek bevonásával 170 plakátot helyeztünk el az egyetem forgalmasabb helyein. Emellett a Hajdú-Bihar megyei településeken kijelölt kapcsolattartó személyekkel együttműködve lakossági fórumokat, csoportos tájékoztatókat szervezett az állomány, kezdeményeztük továbbá az egyesületek, klubok, munkahelyi közösségek részére szervezett eseményekre a katonai toborzók meghívását.

Ahogy tapasztaltuk, az emberek fogékonyak az új szolgálati formára, egyre többen érdeklődnek a csatlakozás lehetőségéről, akár a rendezvényeken, akár személyesen az ügyfélszolgálaton vagy elektronikus levélben. A toborzást áprilisban kezdtük el, eddig közel 200-an jelentkeztek a szolgálatra, akik közül 13 fő ünnepélyes keretek között már megkötötte a szerződését. A többiek az előírt orvosi és pszichológiai vizsgálatokat végzik, illetve a szerződéskötéshez szükséges okmányokat szerzik be. Reményeim szerint a nyár végére ez az állomány is szerződéssel fog rendelkezni.

Milyen tervekkel vágnak neki az év második felének?

Az év második fele is kellően mozgalmas lesz a központ számára. Folytatjuk tovább a szerződéses, illetve a tartalékos állomány toborzását és felvételét, készülünk az őszi hadkiegészítési rendszergyakorlatra, emellett már most számos meghívásunk van különböző rendezvényekre, fórumokra.

1596035127

Fotó: 2. KIK archív