Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítő foglalkozás a fegyverzet-ellenőrzésben érintettek számára

Szöveg: Borgula László őrnagy |  2016. február 5. 16:44

A fegyverzet-ellenőrzési feladatokban érintett katonai szervezetek és a civil vállalkozások ellenőrzésének eredményes fogadását elősegítő, éves felkészítő-ellenőrző foglalkozást hajtott végre a napokban az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK) Fegyverzet-ellenőrzési Osztálya.

A felkészítő foglalkozáson az ellenőrzésekben érintett katonai alakulatok és a szakhatósági engedéllyel rendelkező civil vállalkozások szakemberei vettek részt.  A megjelenteket  Szpisják József dandártábornok, az MH KDK parancsnoka köszöntötte. Megnyitójában elmondta: a felkészítő foglalkozás célja az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés (a CFE-szerződés), az európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma, valamint a dokumentum szerint létrejött kétoldalú megállapodások alapján, Magyarországon végrehajtott helyszíni ellenőrzések, látogatások fogadására kötelezett szervezetek felkészítése.

1596008180

A magyar fegyverzet-ellenőrzés – amely immár 25 éves sikertörténetet tudhat maga mögött – az európai élvonalban van, széleskörű elismerésnek örvend itthon és külföldön is – hangsúlyozta a parancsnok.

A felkészítő foglalkozás évenkénti megrendezését indokolja, hogy az alakulatok személyi állományának egy része új beosztásba került, helyükre új emberek léptek, akik még nem rendelkeznek fegyverzet-ellenőrzési tapasztalatokkal. A szakhatósági engedéllyel rendelkező cégek és vállalkozások képviselői részére szintén fontos a felkészítés, mivel a nemzetközi szerződések értelmében náluk is hajthatnak végre ellenőrzéseket.

1596008180

A felkészítés során a fegyverzet-ellenőrzési osztály előadója bemutatta a végrehajtható ellenőrzések típusait, az azok közötti alapvető különbségeket, valamint a feladatrendszerbe bevont szakállomány feladatait, felelősségeit az ellenőrzések során. Az elméleti felkészítést követően az alakulatok által korábban elküldött helyszínvázlatokat és a parancsnoki jelentéseket tekintették át a résztvevők.

A dokumentáció ellenőrzését követően február és március hónap folyamán a fegyverzet-ellenőrzési osztály szakállománya az alakulatok helyőrségeiben és a vállalkozások telephelyein ellenőrzik vissza a helyszínvázlatokon és parancsnoki jelentésben közölt adatok helyességét.

Fotó: Varga Bernadett zászlós