Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek az arrabonások az idei Tobruq Legacy gyakorlatra

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2019. május 20. 8:01

Többhetes bakonyi felkészülés végén sikeresen teljesítették a lövészetre bocsáthatósági vizsgát a hamarosan a Balti-tenger partjára utazó győri katonák. Korántsem a pihenés ideje érkezett el, hiszen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt alegysége június 1-jén azért indul Lengyelországba, hogy hazánkat képviselve – immár ötödik alkalommal – részt vegyen a Tobruq Legacy 2019 többnemzeti légvédelmi rakétaharcászati gyakorlaton és éleslövészeten.

1599203032
A rakétaezred egy KUB üteggel és egy Mistral szakasszal, logisztikai támogató elemmel és vezetési ponttal vesz majd részt a közel három hétig tartó gyakorlaton, amelynek fénypontja a légvédelmirakéta-éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek a különböző típusú légvédelmi rakéta-fegyverrendszereikkel semmisítik meg a kijelölt célokat. A rakétások számára azért is kiemelkedő jelentőségű a közeledő gyakorlat, mert a 2017-es csehországi lövészetet követően, idén már nemcsak a Mistrallal, hanem hat év után újra a KUB (SA-6) légvédelmi rakétákkal is lőhetnek a győri katonák.

E komoly szakmai kihívás csak megfelelően tervezett, szervezett kiképzést követően teljesíthető, ami nem képzelhető el az állomány pozitív hozzáállása, kiemelkedő feladat végrehajtása nélkül. A Tobruq Legacy 2019 harcászati gyakorlatra és légvédelmirakéta-éleslövészetre kijelölt állomány április közepétől öt héten át készült Újmajorban, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ központi gyakorló- és lőterén. A kontingens intenzív felkészítése főként gyakorlati foglalkozások keretében valósult meg, amelynek alapját kimondottan a lövészetre vonatkozó ismeretek gyakorlása jellemezte. A valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorlások is segítették a katonákat, hogy minél jobban beleképzeljék magukat az éles szituációkba.

1599203032
Tóth Norbert alezredes, kontingensparancsnok elmondta: a felkészülés intenzív részében az ustkai lőtér sajátosságainak megfelelően kialakított harcászati eljárásokat gyakorolták az újmajori gyakorlótéren. A helyszín jó alapot biztosított a harcászati település, valamint a tüzelési ciklusok begyakorlására. Az öt hét során a katonák számára a valós repülést a Magyar Honvédség JAS 39 GRIPEN vadászgépei és MI-24 harci helikopterei, valamint a HM EI Zrt. Meteor 3MA célanyagai biztosították.

A felkészítés végét egy komplex, elméleti és gyakorlati feladatokat is magában foglaló „némalövészettel" záródó, úgynevezett lövészetre bocsáthatósági vizsga jelentette május 15-én, melyet a Tobruq Legacy 2019 győri végrehajtó állománya sikeresen teljesített.

A következő napokban a 150 fős kontingens megismer minden általános információt a kiutazásra, az elhelyezésre, a gyakorlat egészére vonatkozóan, majd június 1-jén kombinált manőverrel (vasúton, közúton és repülőn) elutazik a lengyelországi Ustkába.

1599203033
A szerző felvételei