Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Töretlenül halad előre az Aries projekt

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 20. 9:23

A HM Currus Zrt. hamarosan átadja a századik Ariest a Magyar Honvédségnek. Azonban van munka a haderő megrendelésein túl is: jelenleg készül a büntetés-végrehajtásnak személy- és rabszállító változat, valamint a Készenléti Rendőrségnek is építenek egy törzsbuszt. A HM Currus Zrt. az új Aries-koncepcióval a fegyveres testületek után szeretné meghódítani a távolsági buszpiacot is.

1599203034
A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM Currus Zrt. 2015 nyarán, az egyik magyarországi hadgyakorlaton mutatta be Euro V-ös motorral szerelt, Volvo alvázas demonstrátor autóbuszát, majd 2017 végén az Euro VI-os prototípus bemutatóján jelentették be, hogy a Magyar Honvédség száz darabot rendel a gödöllői harcjárműtechnikai cégtől. 2019 elején már a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is rendelt rab- és utasszállító kivitelt egyaránt, valamint a Készenléti Rendőrségnek is készül egy törzsbusz/vezetési pont kivitelű Aries. A századik katonai buszt idén ősszel adják át a honvédségnek, a HM Currus Zrt. azonban még 2019-ben teljesíti a BVOP és a KR megrendeléseit is.

1599203034
A gödöllőiek néhány hónapja úgy döntöttek, hogy a cég megújítja az Ariest, és teljesen új, modern formájú távolsági típuscsaládot alakít ki a korábbi Aries bázisán. A már bevált alapok maradnak: a 320 lóerős motorral szerelt, Volvo B8R alváz képezi majd az első új prototípus Intercity Aries alapjait. A cég persze nem engedte el a multimoduláris kialakítású autóbuszokat sem, viszont még nagyobb felhasználási területre terjesztik ki az új család típuspalettáját. Emellett továbbra is rendelhető a moduláris belső felépítésű változat – többek között – például oltó- és egészségügyi központ, illetve iskolabusz kivitelben is. A HM Currus Zrt. tehát a fegyveres testületeken túl a közforgalmú távolsági közlekedési társaságoknak, illetve magánvállalatoknak is megfelelő autóbuszt kínál.

1599203034
Az új Aries számos, a hazai buszgyártók által ritkán vagy egyáltalán nem alkalmazott technológiával jelenik meg. Ilyenek például az új külső burkolatrendszer, amelynek elemei egyszerűen és gyorsan cserélhetők, illetve a visszapillantó-tükrök helyetti kamerák. A korábban már bevált lehetőségeken túl az új Aries belső kialakítása is tartalmaz néhány újdonságot, ezáltal a megrendelők már több mint negyvenféle belső kialakítással rendelhetik meg autóbuszt.

1599203034
Megújul a típuscsalád kereskedelmi típusjelzése is: a típusjel felhasználási területből, az e mögé kerülő szám pedig a busz deciméterben megadott hosszából adódik. Tehát a hagyományos 12 méteres távolsági típus az Aries IC 120, a katonai az M, az iskolabusz pedig a S jelölést kapja majd, ezzel megnyitva a jármű exportlehetőségét is.

A jelenlegi tervek szerint az első új Aries koncepció busz, egy 10,8 méteres távolsági, azaz az IC 108 típus lesz, amely legkorábban a jövő év első felében mutatkozhat be. De gőzerővel folynak az előkészületek az első hazai önvezető autóbuszok megalkotására is, a már meglévő, kettes szintű biztonsági rendszerek alkalmazásával úgy, hogy azok 3-as vagy 4-es szintűre is felfejleszthetők legyenek.

1599203035
Fotók: HM Currus Zrt.

Címkékközlekedés