Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújították a Doberdó-fennsíkon található emlékgúlát

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Nagy Háború Blog |  2019. december 9. 8:09

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Doberdó-fennsík egyik legfontosabb magyar első világháborús felújított emlékhelyét San Martino del Carsóban, december 7-én. A Magyar Királyi nagyváradi 4. honvéd gyalogezred Templomdombon álló emlékgúlájának felújítását a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) is támogatta.

1596073284

A falu és az emlékmű környéke nagyon súlyos harcok helyszíne volt 1915 júliusától 1916. augusztus 9-ig. A nagyváradiak mellett szinte minden Doberdón harcolt magyar ezred, önálló zászlóalj is megfordult a településen és a Templomdomb környékén. 

A Templomdombon, közvetlenül a háború alatt rommá lőtt templom mellett állt a szegedi 46-osok doberdói fája is, s innen került Szegedre, Aba-Novák Vilmos által megfestve pedig a szegedi Hősök kapujára.

A nagyváradi 4-es honvédek legendás parancsnoka, Kratochvil Károly négy emlékgúlát emelt az Isonzónál az ezred legsúlyosabb harcainak színhelyén, miután a terület 1917 őszén újra az osztrák-magyar csapatok kezébe került. Ezek közül a legismertebbnek tekinthető San Martino del Carsói közvetlenül a templomrom mellé, a „Halálrét" szélére épült.

1596073284

A Nagy Háborút követő évtizedek alatt az emlékgúla állapota teljesen leromlott. 1994-ben az olasz katonai hagyományokat ápoló Gradisca d’ Isonzo-i és Fogliano Redipulia-i alpini szervezetek állították helyre az akkorra már teljesen romossá vált emlékművet.

Az elmúlt 25 év alatt szintén romlott az állapota, így lassan ismét felújításra szorult, amire a helyi múzeumot is működtető Karszti Barlangász Egyesület kezdeményezésére idén magyar állami és civil szervezeti támogatással kerülhetett sor.

1596073284

A felújított emlékgúla december 7-ei ünnepélyes átadásán – mások mellett – részt vett dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parncsnoka és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója.

1596073283