Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felvarrók, emlékek…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. január 31. 7:26

Talán nincs is olyan ember a seregben, aki életében legalább egyszer ne járt volna a Honvédüdülő központi büféjében – amelyet egyébként nem is olyan régen újítottak fel. De talán ennél is fontosabb ok, hogy újra ellátogassunk a presszóba az a falon látható különleges felvarró-gyűjtemény, melynek egyik sajátossága, hogy még tovább bővíthető.

„Te Pista, el kellene kezdeni gyűjteni valamilyen katonai relikviákat…" – mondhatta egyszer talán éppen itt, a presszóban Dánosi Ferenc közalkalmazott Gobányi István főtörzszászlósnak, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ vezénylőzászlósának. A felvetés pedig nem maradt meg a kimondott ötlet szintjén…

1596044104

„Sokan gyűjtenek felvarrókat a honvédségben, tehát gondoltuk, hogy ez népszerű lehet. Ráadásul a legtöbben úgymond az asztalfióknak gyűjtik, vagy csak szűkebb körben mutatják meg, így ez a fajta nyilvános elhelyezés talán valamennyire különleges" – meséli Gobányi István főtörzszászlós, majd azzal folytatja, hogy noha a közel hatszáz darabot számláló gyűjtemény katonai jellegű, azért más szervezetektől (például a rendőrségtől, vagy a régi határőrségtől) is kaptak felvarrókat. Mivel évről évre nagyon sokan üdülnek, pihennek itt, a folyamatosan bővülő felvarrógyűjtemény iránt meglehetősen nagy az érdeklődés.

1596044105

„Mindegyik felvarró egy-egy apró emlék. Megnézik őket, nosztalgiáznak… néha mondják, hogy »á, nekem is van otthon pár darab, legközelebb elhozom«. Egyszer ilyen módon teljes kis gyűjteményt kaptunk. Olykor szóvá teszik, hogy ennek vagy annak a korábbi alakulatnak miért nincs itt a felvarrója… vagy megosztanak velünk történeteket, hogy például miért ilyen vagy olyan motívum szerepel egy bizonyos felvarrón" – avat be minket a különleges gyűjtemény mindennapjaiba a vezénylőzászlós, hozzátéve, hogy időnként külföldi vendégek is adományoznak (néha ugyan enyhe rábeszélés hatására…) felvarrókat.

1596044105

A gyűjtők – és ez itt kimondottan a reklám helye – szívesen fogadnak újabb és újabb darabokat, hiszen eltökélt céljuk, hogy a büfé másik falát is ezekkel az apró katonai emlékekkel borítják majd be…


Fotó: a szerző felvételei