Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fennállásának 67. évfordulóját ünnepelte a rakétaezred

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2017. április 22. 17:50

Ezredsorakozó, elismerések átadása, koszorúzás, laktanyai sportversenyek és szenior futballkupa – így ünnepelte fennállásának 67. évfordulóját az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred.

1596030917

Minden katonai szervezet életében van olyan alkalom, amikor elődeire emlékezik. A rakétaezred történetében az április 15-e e jeles nap, az alakulat csapatünnepe, amikor a légvédelmi rakétaegység fennállásának évfordulóját ünnepeli.

Az ezred alakulóterén felsorakozott állományt Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes köszöntötte, majd felkérte Halász Csaba őrnagyot az ünnepi beszéd megtartására. A 2. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettese emlékező soraiban felidézte az alakulat 1950. április 15-ére, a 86. Önálló Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred megalakulásnak időpontjáig visszanyúló történetét. Felidézte az elődök történelmének főbb állomásait: Miskolcot, Székesfehérvárt, Börgöndöt, Veszprémet, Keszthelyt, Szentest, Lentit, Kalocsát, Diósjenőt, Nagyoroszit, Nagykanizsát, valamint Győrt. Valamennyi helyszín, az ott szolgáló katonák, és az ott rendszeresített technikai eszközök mind-mind alakítói, formálói voltak jelenlegi ezredünknek.

1596030917

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn." – idézte Széchenyi István gondolatait Halász őrnagy, majd kiemelte: „A mi vonatkozásunkban e szavak azt jelentik, hogy elődeink dicső hagyományait követve, hozzájuk méltón, tisztességgel és becsülettel végezzük el feladatainkat. A múltunkat elődeink már megírták, amiért tisztelet és köszönet illeti őket. A jövő azonban a mi kezünkben van"- zárta az őrnagy ünnepi beszédét.

1596030918

Az emlékező szavak után elismerések átadása következett. A Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyat adományozott Matyi Tibor alezredesnek, Sipőcz Attila századosnak és Czine Mihály főtörzsőrmesternek. Emléklapot kapott Horváth Ibolya százados, Darázs Bence főhadnagy, valamint Kun Tibor főtörzsőrmester. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának emléktárgyát Kovács Péter százados, Rada Zoltán zászlós és Vései Róbert főtörzsőrmester vehette át, míg Bene Róbert hadnagy, Balogh László zászlós, valamint Bákiné Szűcs Dóra törzsőrmester emléklapot kapott. 

Bozsóki Attila alezredes és Inoka Zoltán törzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa ezután megkoszorúzta a haza légterének védelmében eltöltött évek emlékére 2015-ben állított emlékművet.

1596030918

A hivatalos ünnepséget követően a csütörtöki nap kötetlenebb sportversenyekkel folytatódott. Az alakulat egyes szervezeti egységei kispályás fociban, lábtengóban és erőnléti versenyszámokban küzdöttek meg egymással.
Már hagyománynak számít, hogy a csapatünnep hetében röplabdabajnokságot és futballtornát is rendez az ezred.

A III. Arrabona Szenior Labdarúgó Kupán az alakulat mellett az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön, valamint a Győri Közélet csapata mérkőzött meg egymással.

1596030918

A körmérkőzéseket követően a veszprémi alakulat lett a negyedik, míg az újonc Sopronkőhida érdemelte ki a bronzérmet. Két év kupagyőzelem után ezúttal a második hellyel kellett beérnie a Győri Közélet csapatának, hisz nem túl jó házigazdaként a rakétaezred focistái ezúttal mindenkit maguk mögé szorítottak és megnyerték a kupát. A torna legjobb játékosa Bors Szabolcs (Győri Közélet) lett, míg a gólkirályi címet Füleki Csaba érdemelte ki. A Légi Vezetési és Irányítási Központ csapatából Kálóczy Zsoltot választották a legjobb kapusnak, míg a veszprémi alakulat parancsnoka, Szücs József ezredes által felajánlott különdíjat a sopronkőhidai csapatot erősítő Takács Péter vehette át.

1596030918

Fotó: Miklós Máté törzsőrmester és a szerző felvételei