Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földmunkák közben kerültek elő a robbanószerkezetek

Szöveg: Szűcs László |  2014. június 11. 7:21

A 23. héten, azaz június 2−8. között 45 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1145 bejelentést kaptak.

Június 4-én Pécsely és Vászoly közé vonultak ki a tűzszerészek, mivel a két település között, földmunkák közben több, második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr összesen négy darab 7,5 centiméteres repeszgránátot, két darab 7,5 centiméteres páncéltörő gránátot, valamint fél kilogramm gyalogsági lőszert szállított el a helyszínről a várpalotai gyűjtőbe.

Június 5-én Szécsényben akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Bartók Béla úton, földmunkák közben egy 81 milliméteres aknavetőgránát került elő. A második világháborús robbanószerkezetet a Bérczes Zsolt törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Igarvámra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Kossuth Lajos utcában, földmunkák közben egy 100 milliméteres páncéltörő gránát került elő. A második világháborús robbanótest nem volt szállítható állapotban, ezért a Tóth Péter főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Címkéktűzszerész