Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyóakadályok műszaki felderítése a szentesi ezrednél

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Király Zoltán zászlós |  2020. március 23. 7:21

Szervezetszerű és nem szervezetszerű felderítő katonák részére szervezett felkészítést az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred.

1596077361

A műszaki felderítő katonák egyik legfontosabb feladata – az utak és menetvonalak felderítésén túl – a vízen való átkelés lehetőségének „felmérése".

Az egyhetes kiképzés elméleti oktatással és a különféle optikai eszközök (lézeres távmérő, digitális fényképezőgép) és felszerelések (lejtszögmérő, szondarúd) megismerésével kezdődött. A résztvevők a feladat végrehajtásához szükséges alapvető harcászati fogásokat sajátították el és fejlesztették készségszintre. A hét második felében komplex feladatokat végeztek a katonák, melynek során először fedett terepen egy gyülekezési körletet derítettek fel és foglaltak el, majd desszant átkelést hajtottak végre.

A Szentes helyőrség mellett folyó 160 méter széles Tisza uszadékfákkal tarkított víztükrén a végrehajtó állomány másodpercek alatt kelt át. A túloldalt begyűjtötték a szükséges információkat a túlpart biztosítása mellett, továbbá egy ultrahangos mederfelderítő eszközzel – szonárral – megvizsgálták a folyóakadály szélességét és mélységét, amelyről úgynevezett mederszelvényt készítettek.

GALÉRIA

Címkékműszaki