Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

FOURLOG 2018: többnemzeti logisztikai kiképzés

Szöveg: Takács Vivien |  2018. március 20. 8:58

Ausztriában, Magyarországon és Csehországban folyik a Fourlog 2018 logisztikai kiképzési gyakorlat. A magyarországi szakasz március 19-én, hétfőn fejeződött be Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán.

1599183748
Ausztriában, a Bundesheer Logisztikai Iskolájának laktanyájában kezdődött meg március 12-én a Fourlog 2018 többnemzeti logisztikai kiképzés. A gyakorlaton négy nemzet – magyar, cseh, osztrák és szerb – végzős logisztikai tisztjelöltjei vesznek részt. A kiképzés első napján a tisztjelöltek megismerkedtek azzal a fiktív hadműveleti helyzettel és ezen belül betöltött saját szerepükkel, amelynek keretében két hét feladatait kellett elvégezniük. A hallgatók Zwölfaxingban, a Bundesheer 33. Könnyű Lövészzászlóaljánál béketámogató műveletekre történő gyakorlati felkészítésen is részt vettek.

1599183748
Március 15-én hazánkban folytatódott a béketámogató műveletek logisztikai támogatási feladatainak kidolgozása. Az itthoni szakaszban a hallgatók többnemzeti munkacsoportokban, tantermi körülmények között dolgoztak ki helyzetközléseken alapuló, logisztikai támogatással összefüggő gyakorlati szakfeladatokat. A magyarországi szakasz lezárását az NKE HHK dísztermében tartották, ahol dr. Venekei József alezredes, gyakorlatvezető ismertette a feladatok lényegét, majd pedig a munkacsoportok angol nyelven jelentést tettek a végrehajtott feladatokról. Az előadásokat mások mellett dr. Pohl Árpád ezredes, az NKE HHK dékánja és Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka is meghallgatta. A folytatás március 24-ig tart majd a Brnói Védelmi Egyetemen, illetve a cseh haderő szárazföldi haderőnemének kiképzőbázisán, Vyškovban.

1599183749
A Fourlog képzés gyökerei 2000-ig nyúlnak vissza, amikor az intézményben felismerték: a magas színvonalú, magyar nyelvű harcászati feladatok mellett angol nyelvű gyakorlási lehetőséget is biztosítani kell a hallgatók számára – ez pedig akkor igazán hatékony, ha külföldi, más anyanyelvű résztvevőkkel is kommunikálni kell közben. E gondolat jegyében „csatlakozott rá" az akkor még önálló intézménynek számító Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola, illetve a Cseh Hadsereg Szárazföldi Haderőnemi Egyeteme közötti 2001-es megállapodásra az akkori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hadtáp- és pénzügyi tanszéke. A képzés fő célja az volt, hogy megtanítsák a hallgatókat a többnemzeti logisztikai munkacsoportban végzett tevékenység alapjaira, bemutassák számukra a munkát a hadműveleti területen, élen a helyi ellátási források értékelésével, illetve gyakoroltassák velük a szakfeladatok tábori körülmények közötti elvégzését.

Fotó: Tischler Zoltán